Ο Μπερλουσκόνι ονειρεύεται την προεδρία της Ιταλίας, αλλά φοβάται τη φυλακή - iefimerida.gr

Ο Μπερλουσκόνι ονειρεύεται την προεδρία της Ιταλίας, αλλά φοβάται τη φυλακή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μετατροπή του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας σε προεδρικό και η πιθανότητα εκμετάλλευσης μιας τέτοιας αλλαγής από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εμφανίζεται θετικός στην μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο αρκετά μέλη της κεντροαριστεράς διαφωνούν με αυτή την προοπτική φοβούμενοι πως ο βασικός κερδισμένος από μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι ο νυν Πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα, αλλά ο Μπερλουσκόνι. Κι αυτό διότι θεωρούν πως μελλοντικά θα κάνει κίνηση για να γίνει «ο νέος Σαρκοζί», όπως λένε χαρακτηριστικά. Ο Μπέπε Γκρίλο, πάντα πιο γλαφυρός, είπε πως ο Μπερουσκόνι πάει να γίνει «ο νέος Ντούτσε».

«Στην χώρα μας είναι απαραίτητος ένας ουδέτερος επιδιαιτητής στο πολιτικό σκηνικό, και για αυτό «πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο του κοινοβουλίου και όχι του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σχετικά ο Λουτσιάνο Βιολάντε, πρώην πρόεδρος της βουλής και σημαντικό στέλεχος του PD.

Εννοείται πως η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι είναι υπέρμαχος της μετατροπής του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό και διαμαρτύρεται πως «το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό».

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά, ένα «ημιπροεδρικό σύστημα» οι εκλογές θα γίνονται σε δύο γύρους, κάτι το οποίο, όπως έδειξαν οι δημοτικές εκλογές, σε αυτή τη συγκυρία μάλλον ευνοεί τις δυνάμεις και συμμαχίες της κεντροαριστεράς.

Υπέρ της μεταρρύθμισης αυτής τάχθηκε με άρθρο του στον ιταλικό τύπο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, που σημείωσε πως θεωρεί το «ημιπροεδρικό σύστημα που να προβλέπει δεύτερο γύρο για την εκλογή του προέδρου μοντέλο την καταλληλότερη λύση ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει η Ιταλία την πολιτική παράλυση των τελευταίων ετών».

Περιμένει τις αποφάσεις για Mediaset και Ρούμπιγκεϊτ

Ο Μπερλοσκόνι, βέβαια, μέχρι να φτάσει στο σημείο να γίνει πρόεδρος της Ιταλίας πρέπει να λύσει δύο βασικά ζητήματα. Το θέμα του ασυμβίβαστου επιχειρηματικής και πολιτικής δραστηριότητας και τα μπλεξίματά του με τη δικαιοσύνη.

Οι αποφάσεις στις εν εξελίξει δίκες σε βάρος του Καβαλιέρε αναμένεται να βγουν εντός Ιουνίου. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται φοβισμένος σχετικά με την ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου αλλά και του δικαστηρίου του Μιλάνου, που αναμένονται για την 19η και την 24η Ιουνίου αντίστοιχα, και «ζήτησε από τα στελέχη του να τον υπερασπίσουν», όπως μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai 3.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ήταν πρωθυπουργός, το 2010, είχε το δικαίωμα να μην παραστεί σε μια από τις δικάσιμους της υπόθεσης αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μέντιασετ. Το δικαστήριο του Μιλάνου πριν τρία χρόνια, δεν είχε αναγνωρίσει το «εύλογο πολιτικό κώλυμα» που είχε επικαλεστεί ο τότε πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση ευνοϊκής ετυμηγορίας για τον μεγιστάνα του Τύπου η δίκη για την υπόθεση «Μέντιασετ» θα γυρίσει τρία χρόνια πίσω. Αυτό θεωρείται ότι θα κάνει βέβαιη την παραγραφή.

Αν όμως δεν αναγνωρισθεί το «εύλογο κώλυμα» η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί κανονικά και άρα πριν από το τέλος του έτους είναι πιθανό ο Άρειος Πάγος να επικυρώσει την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Την 24η Ιουνίου το δικαστήριο του Μιλάνου αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για την δίκη σχετικά με την υπόθεση «Ρούμπι-Γκέιτ». Η εισαγγελέας Ιλντα Μποκασίνι έχει ζητήσει την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε έξι χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία, κατάχρηση εξουσίας και την εφ' όρου ζωής στέρηση του δικαιώματός του να εκλέγεται.

«Αν υπερισχύσει ο δικαστικός κατατρεγμός η ηθική και πολιτική μας εξέγερση θα συγκλονίσει την χώρα», προειδοποιεί ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι.

«Αυτή η πολύπλευρη συνεχής επίθεση σε βάρος του αρχηγού μας μάς προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφερε ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι πρώην στέλεχος της ακροδεξιάς και νυν του PdL, ενώ η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, τέως υπουργός παιδείας , εκτίμησε ότι «μια ενδεχόμενη καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αποτελούσε, αναμφίβολα, ένα πολύ σοβαρό γεγονός, με πολιτικές σκοπιμότητες κα προεκτάσεις».

Μένει να διαπιστωθεί, πέρα από τις «προκαταβολικές δηλώσεις συμπαράστασης» των στελεχών της κεντροδεξιάς, είναι αν τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση Λέτα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προς το παρόν περνά τις περισσότερες ημέρες στις επαύλεις της Σαρδηνίας και του Άρκορε, έξω από το Μιλάνο, περιορίζοντας τις δημόσιες εμφανίσεις και τις επαφές με δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ