Καμίνης, έμποροι και ξενοδόχοι στηρίζουν τον Δένδια για τις «μικρές» διαδηλώσεις - iefimerida.gr

Καμίνης, έμποροι και ξενοδόχοι στηρίζουν τον Δένδια για τις «μικρές» διαδηλώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στήριξή τους στο μέτρο που θέλει να εφαρμόσει ο Νίκος Δένδιας σχετικά με την απαγόρευση του κλεισίματος των δρόμων στο κέντρο της Αθήνας για διαδηλώσεις ή πορείες μικρότερες των 200 ατόμων εξέδρασε ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης και οι εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων από το μέτρο φορέων.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

«Εδώ έχουμε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα, το 2012, από τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., στο κέντρο της Αθήνας έλαβαν χώρα 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες της πόλης», είπε στην ομιλία του ο Κ. Δένδιαςκαι συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο της Αθήνας έκλεινε 2,5 φορές τη μέρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στο κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης - όση υπομονή και αν έχει - να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία. Διότι κακώς ελέχθη ότι αυτή η ρύθμιση αφορά τους επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας. Δεν είναι ακριβές. Αφορά, κυρίως και μέγιστα τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος πρέπει να περάσει από το κέντρο της Αθήνας. Επίσης ορθόν είναι να μην περιοριστεί για το κέντρο της Αθήνας αυτή η ρύθμιση, να αφορά όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, που τις ορίζουμε ως πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων με κριτήρια τα οποία θα μπορούν να εκτιμηθούν ανά περίπτωση».

Με την πρόταση του Δένδια συμφώνησαν όλοι, απλώς υπήρχαν και κάποιοι, όπως ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γιώργος Ζησιμάτος, ο οποίος τόνισε πως το μέτρο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα απαγόρευσης προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέες εντάσεις με όσους αντιτίθενται στο μέτρο.

Καμίνης: «Πρόβλημα η παράνομη πορνεία και τα νυχτερινά κέντρα»

Ο Δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, έθεσε στο τραπέζι και το θέμα της πορνείας, αλλά και των νυχτερινών κέντρων. «Η πρωτοβουλία για τις μικρές διαδηλώσεις, για την οποία ακούσατε τον Υπουργό να ομιλεί, είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε και συνέχισε: «Εμείς, ωστόσο, για τη λειτουργία της πόλης θέτουμε δύο επιπλέον ζητήματα, για τα οποία έχουμε εκπονήσει πλήρεις νομοθετικές προτάσεις. Πρώτα από όλα για την παράνομη πορνεία, για τους παράνομους οίκους ανοχής και δεύτερον για τα κέντρα διασκέδασης».

Εκ μέρους της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Λιάσκος: «Ολα τα προηγούμενα χρόνια η Αθήνα σηματοδοτούσε τόσο την εικόνα της πρωτεύουσας της χώρας, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Διότι όταν κάποιος βλέπει αυτή την αναστάτωση θεωρεί ότι και αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα σε όλη τη χώρα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο. Είναι ότι ουσιαστικά ακυρώνουμε τους επισκέπτες της χώρας μας, η οποία περιμένει αυτή τη στιγμή την οικονομική της ανάκαμψη από τον τουρισμό».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε: «Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας. Δεύτερον, κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την Αστυνομία και τρίτον όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης είπε: «Για πρώτη φορά μετά από τρία, τέσσερα χρόνια συνεχούς διολίσθησης η εικόνα δείχνει να βελτιώνεται λίγο. Αναμφισβήτητα έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτά τα συχνά κλεισίματα του κέντρου και είναι απαραίτητο να ληφθεί μία μέριμνα. Γι΄ αυτό θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή είναι προς στην σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε να τη δούμε να υλοποιείται σύντομα».

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: «Το θέμα είναι η προσβασιμότητα»

Ακολούθησε η τοποθέτηση του γγ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Ηλία Βλαχάκη: «Το πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή, δεν είναι το τι απαγορεύω να γίνει αλλά το τι βοηθώ να γίνει. Δηλαδή να αντιμετωπίσουμε πια την πρόσβαση σαν το αναγκαίο φάρμακο για να γιατρευθεί το κέντρο της πόλης. Το άλλο ζήτημα είναι οι σταθμοί του μετρό. Κλείνουμε τρεις σταθμούς του μετρό και απαγορεύουμε πια την πρόσβαση στο όλο κέντρο της Αθήνας. Αυτοί οι τρεις σταθμοί είναι πολύ κοντά, δηλαδή Σύνταγμα, Μοναστηράκι και Ευαγγελισμός είναι πολύ κοντά και Ομόνοια και Πανεπιστήμιο. Αρα το ερώτημα για εμάς τους Εμπορικούς συλλόγους της Αθήνας είναι πως μπορεί και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όλοι οι πολιτικοί φορείς να βοηθήσουν για την προσβασιμότητα και να απαλύνουν όσο είναι δυνατόν περισσότερο το κακό που δημιουργείται από κάθε πορεία και συγκέντρωση».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος τόνισε: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της συγκέντρωσης, της πορείας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δημοκρατίας μας, όμως πιστεύουμε ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού, ειδικά από ολιγομελείς ομάδες κάτω από τα 200 άτομα πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να μην δημιουργεί ζητήματα ευρύτερα, όχι μόνο για τον Έλληνα που επιχειρεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και για εκείνον που θέλει να επισκεφθεί το κέντρο της Αθήνας, είτε είναι Έλληνας είτε είναι αλλοδαπός».

Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου: «Οχι στον χαρακτήρα αστυνομικών μέτρων και στις εντάσεις»

Τέλος, το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γιώργος Ζησιμάτος είπε: «Αυτό που θέλουμε, είναι επιτέλους να αρχίσει να υπάρχει μια κουλτούρα, που θα επιβάλει τον αυτοπεριορισμό και τον αλληλοσεβασμό όσων ασκούν και τα δικαιώματα της διαδήλωσης, όμως που θα επιτρέπουν και την ελεύθερη διακίνηση. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία σας, απλά θα πρέπει να γίνει ίσως με ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα έχει τόσο τον χαρακτήρα των αστυνομικών μέτρων όσο των μέτρων κατανόησης της κοινωνίας και των αναγκών.

Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις, εντάσεις, γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τέτοια μέτρα και σε τέτοιες εποχές οδηγούνε και σε εντάσεις ίσως χειρότερες. Αρα καλό είναι να κρατήσουμε μια αγορά σε ηρεμία, γιατί αυτό που ζητάμε εμείς εδώ και πολύ καιρό είναι η ηρεμία, γιατί ηρεμία δεν έχουμε είτε σαν έμποροι, είτε σαν άνθρωποι είτε σαν διαδηλωτές και διαμαρτυρόμενοι πολίτες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ