Ολοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα «μοιραστούν» τα 300 εκατ. ευρώ που δεν θα πληρώσουν οι αγρότες

Σιγή ασυρμάτου κρατά το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της σύσκεψης της διακομματικής υπό τον Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Τετάρτης και είναι ενδεικτικό ότι το το σχέδιο που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με βάση τις εισηγήσεις των κομμάτων, δεν θα τεθεί υπόψιν των κυβερνητικών εταίρων πριν από τη σύσκεψη, προς αποφυγήν διαρροών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η φορολογική αντιμετώπιση των κατ' επάγγελμα αγροτών, καθώς στη περίπτωση της πλήρους απαλλαγής τους, η κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους από άλλες πηγές θα πρέπει να χαρακτηριστεί αξιόπιστη και από τη Τρόικα, που περιμένει το σχέδιο με το δάκτυλο στη... σκανδάλη, για να διαπιστώσει εάν εξασφαλίζονται τα 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της διακομματικής, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών θα πρέπει να απαλλαγούν πλήρως από τον Ενιαίο Φόρο, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει μια «τρύπα» έως και 300 εκατ. ευρώ στον σχεδιασμό της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, απ' όπου προσδοκώνται περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Αν και η διακομματική προσανατολιζόταν αρχικά στη μετακύλιση του «βάρους» των 300 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αλλά και στα αδήλωτα αυθαίρετα, οι πρώτες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι η επιβάρυνση θα ήταν υπέρμετρη και το αποτέλεσμα αμφίβολο και έτσι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μερική επιβάρυνση και των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κλίμακα για τις κατοικίες υπολογίζεται ότι πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον 1,7 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων κληθούν να σηκώσουν επιπλέον "βάρος", τότε η απόδοση της κλίμακας θα ξεπεράσει τα 1,8 δισ ευρώ, αδυνατίζοντας το επιχείρημα της ελάφρυνσης της φορολογίας ακινήτων σε σύγκριση με τα ισχύοντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ