Σαν σήμερα ο Χατζιδάκις στράφηκε εναντίον του Κουν. «Τον νιώθω σαν παιδί μου» απάντησε ο σκηνοθέτης - iefimerida.gr

Σαν σήμερα ο Χατζιδάκις στράφηκε εναντίον του Κουν. «Τον νιώθω σαν παιδί μου» απάντησε ο σκηνοθέτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια σπάνια στιγμή – αλλά και απόλυτα απρόσμενη- έζησε το ελληνικό θέατρο σαν και σήμερα πριν από 49 χρόνια, όταν οι «εξ αίματος» καλλιτεχνικοί συγγενείς Μάνος Χατζιδάκις και Κάρολος Κουν συγκρούστηκαν, με τον συνθέτη να ζητά να αποσυρθεί η μουσική του από την περίφημη παράσταση Ορνιθες, που εκείνη την εποχή ανέβαινε στο Λονδίνο.

Αυτή τη μικρή ανεπαίσθητη πτυχή στη σχέση Κουν και Χατζιδάκι αναδύει σήμερα το μοναδικό αρχείο της εφημερίδας Καθημερινή, με αναφορές στα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών. Ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε ζητήσει να αποσυρθεί η μουσική του από την παράσταση Ορνιθες που είχε μεταφέρει το Θέατρο Τέχνης στο Λονδίνο. Είχε μάλιστα στείλει εξώδικο δηλώνοντας πως έγραφε νέα μουσική για τη μεταφορά της παράστασης, καθώς πίστευε ότι παλιά του σύνθεση δεν τον αντιπροσώπευε πλέον. Οι Ορνιθες του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και με σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη συμμετείχε στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ.

Σε ηπιότερους τόνους ο Κάρολος Κουν δήλωνε στην Καθημερινή «ότι ο κ. Χατζηδάκης τον ειδοποίησε περί της νέας εργασίας του διά την κωμωδίαν του Αριστοφάνους τας παραμονάς της αναχωρήσεως του θιάσου του εις το Λονδίνον, οπότε είχεν εκλείψει πάσα δυνατότης προσαρμογής της νέας συνθέσεως του μουσουργού εις την παράστασίν του. Πέραν τούτου, ο κ. Κουν λέγει, ότι η μουσική με την οποίαν παίζονται οι «Ορνιθες» του ανήκει, και έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιεί ανά πάσαν στιγμήν. Αισθάνεται λύπην διά την δημιουργηθείσαν διένεξίν του μετά του κ. Χατζηδάκη, τον οποίον αισθάνεται «σαν παιδί του», αλλά παρά ταύτα όταν την 10ην Ιουνίου η κωμωδία θα επαναληφθή εις το θέατρον «Πορεία» πρόκειται να παιχθή με την αυτήν σύνθεσιν, θα εμπιστευθή δε τα περαιτέρω εις τον νομικόν σύμβουλόν του.»

Τη επομένη της παράστασης στο Λονδίνο η Daily Mail έγραψε: «Θεσπέσιο θέαμα και μια απολύτως αντάξια αναβίωση ενός μεγάλου έργου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ