Ντέιβιντ Χίλι: Ο κορυφαίος γιατρός που επί 33 χρόνια μάχεται κατά των φαρμακοβιομηχανιών [βίντεο]

Εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια, ο Ιρλανδός ψυχίατρος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, Ντέιβιντ Χίλι, δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να ξεσκεπάζει, να καταγγέλλει και να εξηγεί τους τρόπους και τις μεθόδους εδραίωσης της βιομηχανίας φαρμάκων στην κορυφή της πυραμίδας του Δυτικού ιατρικού κατεστημένου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει συγγράψει σωρεία πανεπιστημιακών μελετών και ακαδημαϊκών άρθρων πάνω σε ποικίλες όψεις των ψυχοφαρμακευτικών ουσιών. Η παραγωγή του αριθμεί περί τα 20 βιβλία, 150 άρθρα και άλλες 200 δημοσιεύσεις.

Επιπλέον, χαίρει ευρείας αναγνώρισης ως ειδικός τόσο στην ιστορία και την επιστήμη της νευροχημείας, όσο και στην ψυχοφαρμακολογία.

Ωστόσο, ο ίδιος ισχυρίζεται πως όλη αυτή η επιστημονική δραστηριότητά του δεν είχε κανέναν απολύτως αντίκτυπο στη βιομηχανία φαρμάκων, αλλά ούτε και στις κατεστημένες πρακτικές της ψυχιατρικής επιστήμης και κλινικής πρακτικής.

Έτσι, αντί να δημοσιεύσει άλλο ένα επιστημονικό άρθρο του, ο Χίλι αποφάσισε να μεταφέρει τη δράση και την απογοήτευσή του στη δημόσια σφαίρα, κοινώς στο... δρόμο: τον περασμένο Νοέμβριο ανέβασε στο διαδίκτυο έναν μη κερδοσκοπικό ιστότοπο με την ονομασία Rxisk.org, σε συνεργασία με μία διεθνή ομάδα εξίσου αναγνωρισμένων ομοϊδεατών συναδέλφων του, όπου δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παροτρύνοντας τους ασθενείς να υποβάλλουν λεπτομερειακές αναφορές σχετικά με την προσίδια εμπειρία τους από τη χρήση συγκεκριμένων ουσιών.

Ο Χίλι δεν είναι ο πρώτος ψυχίατρος ο οποίος εκφράζει την απογοήτευσή του με τη βιομηχανία φαρμάκων ή που προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του φαρμακοκρατούμενου συστήματος ιατρικής περίθαλψης. Σύμμαχοί του σε αυτό το σκοπό είναι σπουδαίοι επιστήμονες, όπως ο Αμερικανός ψυχίατρος Πίτερ Μπρέγκιν και εξίσου σημαντικός Ίρβινγκ Κιρς.

Δείτε το σχετικό βίντεο συνέντευξης του Χίλι επί του θέματος:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ