Εφηβος από τη Ρουμανία κατασκεύασε αυτόνομο όχημα με κόστος μόλις 4.000 δολάρια - iefimerida.gr

Εφηβος από τη Ρουμανία κατασκεύασε αυτόνομο όχημα με κόστος μόλις 4.000 δολάρια

Εφηβος από τη Ρουμανία κατασκεύασε αυτόνομο όχημα με κόστος μόλις 4.000 δολάρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλα μυαλά σε εταιρίες όπως η Google και η Tesla έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί προκειμένου να δημιουργήσουν το ιδανικό όχημα αυτόματης πλοήγησης. Ωστόσο ένας έφηβος από τη Ρουμανία τους «έβαλε τα γυαλιά» κατασκευάζοντας ένα αυτόνομο όχημα με ελάχιστο κόστος.

Ο 19χρονος Ionut Budisteanu κέρδισε επάξια το φετινό διεθνές βραβείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Intel, για το πρωτοποριακό αυτόνομο όχημα που δημιούργησε με κόστος μόλις 4.000 δολάρια, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ακόμη περισσότερο κόσμο.

Στόχος του Budisteanu ήταν να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει ότι κάνουν τα υψηλής ανάλυσης 3D ραντάρ της Google. Το δικό του -οικονομικό μεν, χαμηλής ανάλυσης δε- ραντάρ είναι σε θέση να αναγνωρίσει μεγάλα αντικείμενα, ενώ οι κάμερες του αυτοκινήτου εντοπίζουν σημάδια λωρίδων και κράσπεδα σε πραγματικό χρόνο.

Η επεξεργασία των πληροφοριών γίνεται με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι ενσωματωμένοι υπολογιστές να επιλέξουν την ασφαλέστερη διαδρομή για το όχημα. Ο ίδιος ο Budisteanu, δήλωσε ότι στις 47 από τις 50 δοκιμές το όχημα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, ωστόσο στις 3 δοκιμές απέτυχε να εντοπίσει στοιχεία σε απόσταση 20-30 μέτρων.

Οπως εξηγεί όμως, χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ με ελαφρώς υψηλότερη ανάλυση θα καταφέρει να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας του και θα εξακολουθήσει να κοστίζει πολύ λιγότερο από ότι το σύστημα της Google.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ