Mitsubishi Miev Evolution II: Ηλεκτρική ανάβαση στο Pikes Peak

Μπορεί η Peugeot, λόγω και του ένδοξου παρελθόντος της όπως έχουμε ξαναγράψει, να μονοπωλεί το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την ανάβαση του Pikes Peak, του 2ου παλαιότερου αγώνα αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και άλλα αγωνιστικά που αξίζουν αναφοράς.

Όπως αυτά της Mitsubishi, που για άλλη μια φορά θα δηλώσει το παρόν στη συγκεκριμένη ανάβαση ή αλλιώς Race to the Clouds. Η ιδιαιτερότητα των δικών της θηρίων είναι ότι σε αντίθεση με το Peugeot 208 T16 που θα οδηγεί ο Sebastien Loeb, τα MiEV Evolution II όπως ονομάζονται είναι ηλεκτρικά. Μάλιστα χρησιμοποιούν στοιχεία από αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα μοντέλα παραγωγής, σε συνδυασμό με δυνατούς ηλεκτροκινητήρες και συσσωρευτές υψηλής χωρητικότητας.

Παράλληλα και με βάση την εμπειρία τους από τον περσινό αγώνα οι μηχανικοί της Mitsubishi υιοθέτησαν το S-AWC (Super All-Wheel Control), που χρησιμοποιεί τους 4 ηλεκτροκινητήρες –από δύο σε κάθε άξονα με συνολική απόδοση 400 ίππων- προκειμένου τα MiEV Evolution II να ελέγχονται καλύτερα. Το τελευταίο διευκολύνεται και από το χαμηλό βάρος αλλά και την καλή αεροδυναμική του ειδικά σχεδιασμένου αμαξώματος, ενώ σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα αγωνιστικά με κινητήρες εσωτερικής καύσης –σαν το 208 Τ16 δηλαδή- τα Mitsubishi δεν θα έχουν απώλεια ισχύος λόγω του υψομέτρου. Έτσι με όσους ίππους ξεκινήσουν στα 2.800 μέτρα (400 PS) με τόσους θα τερματίσουν στα 4.300.

Φυσικά αυτό δεν τους εξασφαλίζει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα στη μάχη για την 1η θέση της συνολικής κατάταξης, μιας και η διαφορά ισχύος είναι πολύ μεγάλη εις βάρος των ηλεκτρικών (το 208 Τ16 αποδίδει στην εκκίνηση τουλάχιστον 800 ίππους), αλλά εγγυάται ενδιαφέρουσες κόντρες στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν. Οδηγοί των Μitsubishi MiEV Evolution II θα είναι ο Hiroshi Masuoka, δύο φορές νικητής γενικής του Ράλι Ντακάρ, και ο Greg Tracy, 6 φορές νικητής μοτοσικλετών στο Pikes Peak.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ