Μέρκελ: Εξω λιτότητα, μέσα... γαλαντομία - iefimerida.gr

Μέρκελ: Εξω λιτότητα, μέσα... γαλαντομία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να απαιτεί λιτότητα και μεταρρυθμίσεις στον ευρωπαϊκό Νότο την ίδια ώρα εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη στο εσωτερικό ενόψει των εκλογών. Οι εφημερίδες Handelsblatt και Bild υπολόγισαν στα 28 δισ. ευρώ τον λογαριασμό των προεκλογικών υποσχέσεων της καγκελαρίου.

Η Μέρκελ υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές για παιδιά, αύξηση επιδομάτων και συντάξεων για μητέρες, έργα υποδομής κ.ά., κάτι που έδωσε αφορμή για δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) κάλεσε «κατεπειγόντως» την καγκελάριο να παραμείνει εντός των ορίων της οικονομικής σύνεσης, η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες έκανε λόγο για «μεγαλόστομες υποσχέσεις» και διερωτήθηκε πώς θα υλοποιηθούν, ενώ το ίδιο ερώτημα έθεσε και ο βασικός υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν. Αντιδράσεις εμφανίστηκαν ακόμα στο ίδιο το κόμμα της Μέρκελ, με τον αντιπρόεδρο του CDU Μίχαελ Φουκς να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κατακεραυνώνουμε τα σχέδια των Πρασίνων για αύξηση φόρων και ταυτόχρονα εμείς να αυξάνουμε τις κρατικές δαπάνες».

«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα; Πολλά εξαρτώνται και για τη Γερμανία από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία ή σε άλλες χώρες», δήλωσε η Αγκέλα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο Der Spiegel. Η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε όμως να εκφράσει την αισιοδοξία της για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, προλαβαίνοντας αυτούς που θα ερμήνευαν τα σχόλια αυτά ως ένδειξη ότι το Βερολίνο προτίθεται να χαλαρώσει τον στενό κορσέ της λιτότητας και να δώσει πραγματική αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες αυτές, πέρα από τα «παχιά λόγια» για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

«Η Ευρώπη είναι ικανή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ότι εκτιμούσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενη ότι απαιτούνται μεγάλες θυσίες εκ μέρους των πολιτών, τη στιγμή που οι ογκώδεις διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Λισαβόνα το Σαββατοκύριακο έδειχναν ότι τα περιθώρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί.

Ο Σόιμπλε διαψεύδει ότι η Μέρκελ κάνει παροχές
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να διαψεύσει την εντύπωση ότι η Μέρκελ χαλαρώνει τα λουριά μόνο στην δική της χώρα, αναφέροντας σε ανακοινωθέν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για μείωση του δημοσίου χρέους και παρουσίαση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2014. Χαρακτήρισε «ακατανόητη» την εκτίμηση για τα 28 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο για «λελογισμένες» πρόσθετες παροχές. Την ίδια στιγμή, σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel o κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε κίνδυνο για την δημοκρατία την απογοήτευση των εκατομμυρίων άνεργων νέων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία. Κι ας αναδεικνύεται η φυγή των καταρτισμένων νέων σε μείζον πρόβλημα για τις χώρες του Νότου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ