«Φωτιά» εξέγερσης στην Τουρκία - Δύο οι νεκροί από τις ταραχές - Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν - iefimerida.gr

«Φωτιά» εξέγερσης στην Τουρκία - Δύο οι νεκροί από τις ταραχές - Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν

Στην Αγκυρα μεταφέρεται το «πεδίο μάχης» - Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Απο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα πλήθος κόσμου παραμένει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Από το πρωί της Κυριακής επικρατεί σχετική ηρεμία με του διαδηλωτές να καθαρίζουν την πλατεία, χωρίς, ωστόσο, να αποχωρούν από αυτή. Από την άλλη πλευρά το Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ανυποχώρητος, δηλώνοντας ειρωνικά ότι θα τους χτίσει και... μουσείο εκτός από το εμπορικό κέντρο. Τεταμένο, όμως, είναι το κλίμα και στην Αγκυρα με 1.000 διαδηλωτές να κατευθύνεται νωρίτερα το απόγευμα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, κάτι το οποίο αποφεύχθηκε με την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία.

Σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, από το πρωί της Κυριακής, το κλίμα στην πλατεία Ταξίμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ήρεμο». Οι διαδηλωτές παραμένουν εκεί για έκτη μέρα, με ορισμένους από αυτούς, τις πρωινές ώρες να προχωρούν σε καθάρισμα της πλατείας.

Επεισοδιακή νύχτα σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αγκυρα

Ωστόσο η περασμένη νύχτα δεν ήταν καθόλου ήρεμη σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέραν της πλατείας Ταξίμ, αλλά και στη Σμύρνη και την Αγκυρα. Σφοδρά επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σημειώνονταν μέχρι το πρωί στην περιοχή Μπεσίκτας της Πόλης. Παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην Αγκυρα.

Τραβάει στα άκρα την κατάσταση ο Ερντογάν

Ανυποχώρητος, ωστόσο, στις θέσεις του δείχνει να παραμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του την Κυριακή επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, είπε ειρωνικά, «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο».

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, επέκρινε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ότι «αν εσείς συγκεντρώσετε 100 χιλιάδες πρόσωπα, εγώ μπορώ να συγκεντρώσω ένα εκατομμύριο». Ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε «ο πρωθυπουργός να μην θεωρεί όλους τους διαμαρτυρόμενους πολέμιούς του. Δεν θέλουν μήπως ελευθερία οι δικοί του οπαδοί;».

Δύο νεκροί ανεπισήμως, κανένας ανεπισήμως...

Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, υπάρχει δυστοκία ως προς τις πληροφορίες. Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα και προσαχθεί 939. Ωστόσο τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Αγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας—η οποία ανακοίνωση ωστόσο δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία. Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ