Γερμανογαλλικό χτύπημα σε ανεργία για να σωθεί η χαμένη γενιά της κρίσης

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας «χαμένης γενιάς» που θα υπονομεύσει όχι μόνο την οικονομική ανάκαμψη αλλά την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να ορθώσουν τείχος στη μάστιγα της ανεργίας, με Βερολίνο και Παρίσι να προωθούν σχέδιο που προβλέπει προσφορά σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών ποιοτικής πρότασης για εργασία, εκπαίδευση και κατάρτιση όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του ή χάσει τη δουλειά του.

Το θέμα της ανεργίας των νέων, όπως γράφει η εφημερίδα «Το Εθνος της Κυριακής», θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου, ενώ μερικές ημέρες αργότερα στις 3 Ιουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συγκαλεί στο Βερολίνο συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και τους επικεφαλής των οργανισμών απασχόλησης των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια δρομολόγησης συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Τα 6 δισ. ευρώ που θα αποδεσμευθούν μέχρι το τέλος του 2013 για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, πρέπει να αρχίσουν να αξιοποιούνται αμέσως και στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι θα κινηθεί η συνάντηση του Βερολίνου, ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό.

Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μια εφιαλτική εικόνα με 5,6 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη να είναι άνεργοι και την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με την ανεργία (στους νέους κάτω των 25 ετών) να φθάνει σε ύψος-ρεκόρ 62,5% και την Ισπανία να ακολουθεί με 56%, την Πορτογαλία με 42,5% και την Ιταλία με 40%.

Δείκτες που σοκάρουν, καθώς ταυτόχρονα αναδεικνύεται ένας άλλος θλιβερός «όρος», οι «NEETS» (Not Employed, or in Education, or Training), που περιγράφει την κατάσταση των νέων που είναι άνεργοι και συγχρόνως βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, με αποτέλεσμα να αποξενώνονται ακόμη περισσότερο και από την αγορά εργασίας αλλά και να περιθωριοποιούνται κοινωνικά.

Ηδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι την Παρασκευή από τη Ρώμη περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, ώστε να κινητοποιηθούν οι εθνικές αρχές αλλά και οι κοινοτικοί θεσμοί και να επιτευχθεί ο πρώτος αντικειμενικός στόχος, η προσφορά σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών ποιοτικής πρότασης για εργασία, εκπαίδευση, κατάρτιση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του ή χάσει τη δουλειά του.

Αν και ο στόχος αυτός έχει σημαντικό κόστος το οποίο υπολογίσθηκε το 2012 στα 21 δισ. ευρώ (0,45% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε σχέση με την «εναλλακτική» της διατήρησης εκατομμυρίων νέων εκτός αγοράς εργασίας με συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγικότητας, απώλειας φορολογικών εσόδων και περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού νέων. Αντίθετα η απραξία υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος που θα φθάνει ετησίως το 1,21% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σχεδόν 153 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο επιδιώκει να εφαρμόσει πολιτικές που δεν συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό κόστος, αν και στην περίπτωση της Ισπανίας τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση ισπανικών επιχειρήσεων από τη δημόσια γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW ύψους έως και 750 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη μείωση της ανεργίας.

Υπάρχουν βεβαίως και «μοντέλα» εμπλοκής ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία BMW που σε μια συμβολική κίνηση άρχισε να εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα με την πρακτική εκπαίδευση 25 Ισπανών νέων (18-25 ετών) που μάλιστα θα φιλοξενηθούν στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους σε οικογένειες εργαζομένων της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ