Ρατσιστικό ντόμινο απειλεί απ' άκρη σ' άκρη τον πλανήτη [βίντεο] - iefimerida.gr

Ρατσιστικό ντόμινο απειλεί απ' άκρη σ' άκρη τον πλανήτη [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιδημικές διαστάσεις μοιάζει να προσλαμβάνει ο ρατσισμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα παγκόσμια ΜΜΕ που κάνουν λόγο για ολοένα διογκούμενα φαινόμενα οργανωμένων φυλετικών διακρίσεων, από την εν κρίσει Γηραιά Ήπειρο και την επικίνδυνη αναβίωση των νεοναζιστικών ιδεολογημάτων και κινημάτων, μέχρι τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αφρική, στην οποία αναφέρεται εκτενώς σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του CNN.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των κατά τόπους «ρατσισμών» το αίσθημα ανασφάλειας, η άνοδος της εγκληματικότητας, καθώς και άλλοι παράγοντες που ωθούν μεγάλες μάζες πολιτών να βρίσκουν καταφύγιο σε τέτοιου τύπου ιδεολογικά και πραξιακά μορφώματα.

«Κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες από την κατάργηση των συστηματικών φυλετικών διακρίσεων του καθεστώτος του απαρτχάιντ, μία κοινότητα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, κατηγορείται ότι προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανά τα φυλετικά ιδεώδη της», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Λευκοί άντρες, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές φέρουσες ευκρινώς την παλιά σημαία της Νοτίου Αφρικής, φυλάνε τις πύλες του αμφιλεγόμενου οικισμού Kleinfontein. Όλες οι πινακίδες είναι γραμμένες στη γλώσσα που αναπτύχθηκε από την ολλανδική διάλεκτο που μιλούσαν οι πρώτοι αποικιοκράτες και η οποία εξακολουθεί να μιλιέται από τους 1.000 λευκούς κατοίκους του οικισμού», σημειώνει το άρθρο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό τους, Marisa Haasbroek, το Kleinfontein είναι μία πολιτιστική κοινότητα «στην οποία δεν μπορείς να γίνεις δεκτός αν δεν είσαι λευκός ολλανδικής γενεαλογικής γραμμής».

Όπως επισημαίνει το άρθρο, οι μαρτυρίες των περισσοτέρων μελών της κοινότητας καταδεικνύουν ότι το κυριότερο κίνητρο που τα ώθησε να ενσωματωθούν σε αυτή τη νέα «αποικία» ήταν η αγανάκτησή τους με την άνοδο των ποσοστών εγκληματικότητας εν γένει στη χώρα – ένα φαινόμενο στο οποίο αποδίδεται και η εκεί έκρηξη του φυλετικού μίσους κατά των μαύρων.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο ακόμη και για άρνηση της κοινότητας να λάβει βοήθεια από μαύρους αστυνομικούς.

Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ζήτημα, το δικαίωμα αυτοκαθορισμού των πολιτών της Νοτίου Αφρικής προστατεύεται συνταγματικά, όπερ σημαίνει – όπως παραδέχτηκε προσφάτως και η κυβέρνηση της χώρας – ότι οι εν λόγω φυλετιστές έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν με τον τρόπο που έχουν επιλέξει.

Πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι το φλέγον ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων ουσιαστικά δεν εκριζώθηκε ποτέ από το έδαφος της πολύπαθης Νοτίου Αφρικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ