«Φωτιά» στην Ευρώπη για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα - iefimerida.gr

«Φωτιά» στην Ευρώπη για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες- κυρίως οι τράπεζες- στο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα, με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων (κυρίως των Γερμανών) να βάζουν το πήχη του σχετικού οφέλους στα 30 δισ ευρώ. Αν και είναι εμφανείς οι δυσκολίες για μια κοινή πρόταση, επί της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις στο EUROGROUP της 11ης Ιουλίου- όπου σύμφωνα με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ θα πρέπει να "κλείσει" και το δεύτερο "πακέτο" για την Ελλάδα- οι διαβουλεύσεις σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών, έχουν πάρει "φωτιά".
Το... σύνθημα έδωσε η γαλλική κυβέρνηση με τη γνωστή πρόταση, που φαίνεται ότι έχει πολλές παραλλαγές έτσι ώστε να καλύψει τις αντιδράσεις των Οίκων Αξιολόγησης και σύμφωνα με το πρακτορείο DOW JONES θα συζητηθεί στο EUROGROUP της 3ης Ιουλίου, ωστόσο η είδηση είναι ότι και οι γερμανικές τράπεζες συμφώνησαν κατ' αρχήν στη μετακύλιση περίπου 7 δισ ευρώ ελληνικού Χρέους, με βάση τη γαλλική συνταγή. Ωστόσο, οι Γερμανοί θέτουν ως όρο της συμμετοχής τους, να μη θεωρηθεί η μετακύλιση αυτή ως πιστωτικό γεγονός από τους Οίκους Αξιολόγησης, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο, με δεδομένες τις νεώτερες δηλώσεις των εκπροσώπων της FITCH. Κι αυτό γιατί πολύ απλά φοβούνται το κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες με ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι γερμανικές τράπεζες έχουν "άνοιγμα" 28 δισ ευρώ στην Ελλάδα, 28,7 δισ ευρώ στη Πορτογαλία, 114,7 δισ ευρώ στην Ιρλανδία και 146,8 δισ ευρώ στην Ισπανία. Τη μεγαλύτερη έκθεση έχει η COMMERZBANK με 2,9 δισ ευρώ, ενώ η Postabank 1,2 δισ ευρώ, η Landensbank 1,4 δισ ευρώ, η DZ Bank 1,2 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ