Επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Ελβετία δεκάδες αρχαία νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ. - iefimerida.gr

Επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Ελβετία δεκάδες αρχαία νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα παίρνουν 118 αργυρά νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ., τα οποία είχαν κατασχεθεί στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όταν είχαν βρεθεί στην κατοχή ενός Βέλγου.

Πρόκειται για 105 αργυρά τετρώβολα και 13 αργυρά τετράδραχμα, πιθανότατα τμήμα ή σύνολο νομισματικού θησαυρού, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ο π.Χ. Αιώνα, τα οποία κατάσχεσαν οι ελβετικές Αρχές από έναν Βέλγο υπήκοο, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, τον Κωνσταντίνο Βανχεερσβιγγελς.

Τα νομίσματα που μεταφέρονται σήμερα αεροπορικώς από τη Ζυρίχη με τη συνοδεία αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Η Ελλάδα έχει συνάψει με την Ελβετία διμερή συμφωνία «περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών», γεγονός που αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.

Με τον διορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου του ελληνικού δημοσίου, τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού καθώς και των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, επετεύχθη η εξωδικαστική επίλυση του θέματος και ξεκίνησαν οι διατυπώσεις της επιστροφής του ιδιαιτέρως σημαντικού νομισματικού θησαυρού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ