«Μουρμούρες» στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα λόγω αγροτεμαχίων - iefimerida.gr

«Μουρμούρες» στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα λόγω αγροτεμαχίων

Μουρμούρες για τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα λόγω αγροτεμαχίων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν δείχνουν να πιστεύουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι δυνατόν να απαλλαγούν πλήρως οι κατ' επάγγελμα αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο, χωρίς να μετακυληθεί το δημοσιονομικό κόστος και στους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων, καθώς η εναλλακτική λύση που παρουσίασαν τα κόμματα είναι μάλλον προβληματική.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι το κόστος από τηn πλήρη απαλλαγή των γαιών των κατ' επάγγελμα αγροτών μπορεί να καλυφθεί από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, όπως επίσης από την αναζήτηση και φορολόγηση αδήλωτων και αυθαίρετων- μη τακτοποιημένων- κτισμάτων. Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η πρώτη εναλλακτική συνεπάγεται την υπέρμετρη φορολόγηση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων- υπολογίζεται ότι ειδικά στα παραθαλάσσια αγροτεμάχια ο φόρος ανά στρέμμα θα πρέπει να ξεπεράσει τα 20 ή τα 22 ευρώ το στρέμμα- ενώ η δεύτερη εναλλακτική θα κολλήσει στην Τρόικα εάν δεν παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία για αυτά τα ακίνητα, από τα οποία θα μπορεί να υπολογιστεί και το δημοσιονομικό όφελος.

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν, επίσης, ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τα αγροτεμάχια (800 εκατ. ευρώ) είναι μάλλον υπερβολικά, με δεδομένη την έλλειψη επαρκών στοιχείων για τη ταυτότητ;a τους, ενώ «φουσκωμένη» μπορεί να αποδειχθεί και η προσδοκία εσόδων από τα ακίνητα των νομικών προσώπων (500- 600 εκατ. ευρώ), κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, το βάρος του Ενιαίου Φόρου θα πέσει στους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα συνάντηση της διακομματικής- πιθανώς την Τρίτη- αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενώ σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα περάσει από τους 3 αρχηγούς πριν παρουσιαστεί στην Τρόικα, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ