Financial Times: Οι λαϊκιστές απειλούν το ευρώ -Η Ιταλία έχει τον Γκρίλο, η Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο και η Ελλάδα τους φασίστες - iefimerida.gr

Financial Times: Οι λαϊκιστές απειλούν το ευρώ -Η Ιταλία έχει τον Γκρίλο, η Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο και η Ελλάδα τους φασίστες

Financial Times: Οι λαϊκιστές απειλούν το ευρώ -Η Ιταλία έχει τον Γκρίλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον τίτλο «Η μάχη της ανάπτυξης και ο λαϊκισμός» οι Financial Times αναφέρουν πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι λαϊκιστές, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν την φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων.

Συγκεκριμένα ο συντάκτης αναφέρει πως η Ευρωζώνη δίνει μάχη ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική. Η απειλή στο ευρώ σήμερα, προέρχεται από λαϊκιστές που προσπαθούν να ανατρέψουν την φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων, πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Βάλε μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες σε ένα δωμάτιο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συζήτηση θα στραφεί στην αύξηση της πολιτικής του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο. Πριν ένα περίπου χρόνο, οι ίδιοι πολιτικοί, θα πάθαιναν εμμονή με την απειλή που προβάλλουν οι αγορές στο ευρώ. Σήμερα ανησυχούν για το αν θα επιβιώσει η δημοκρατία από το σοκ της διάσωσης του ενιαίου νομίσματος.

Η εποχή της λιτότητας παρέρχεται. Τις προάλλες ο ΟΟΣΑ φιλοξένησε διάλογο με τίτλο «Λιτότητα έναντι Ανάπτυξης». Ήταν ατυχής επιλογή: η λιτότητα είναι πολιτική, η ανάπτυξη είναι στόχος...

...Τις προάλλες βρισκόμουν στην Ρώμη για συνέντευξη με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό Enrico Letta, σε συγκέντρωση που φιλοξένησε το Aspen Institute Italia, ένα think-tank. Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Letta γνωρίζει καλύτερα από όλους τους κινδύνους του λαϊκισμού. Η κυβέρνησή του, ένας ευρύς συνασπισμός της αριστεράς και της δεξιάς, προέκυψε από το αδιέξοδο το οποίο είχε προκαλέσει η ανάδειξη του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo. Όπως οι λαϊκιστές σε όλη την ήπειρο, ο κ. Grillo απευθυνόταν σε όσους είχαν πληγεί από την κρίση.

Η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Letta, που μπορεί να επιβιώσει στην θέση περισσότερο απ' όσο θέλουν οι φήμες, δεν προτίθεται να μετακινήσει προς τα πίσω τα όρια της δημοσιονομικής σωφροσύνης για να εκσυγχρονίσει την ιταλική οικονομία. Αλλά έχει δίκιο όταν λέει ότι κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει την δυσαρέσκεια 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Και όταν προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου στην Ευρώπη, μπορεί να αποδειχθούν οι αριστεροί και δεξιοί αντι-ευρωπαϊκοί λαϊκιστές.

Η Ιταλία έχει τον κ. Grillo, η Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο, η Βρετανία το κόμμα της Βρετανικής Ανεξαρτησίας, η Φινλανδία τους Αληθινούς Φιλανδούς και η Ελλάδα τους φασίστες. Αυτό που τους ενώνει είναι η ευκολία με την οποία επιρρίπτουν στους ξένους τα εθνικά κακά και η ικανότητά τους να μετατρέπουν την ανεργία των νέων σε αγώνα κατά των πολιτικών καθεστώτων.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιδράσουν. Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ένα δυσλειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Αν διορθωθεί, θα παράγει ανάπτυξη. Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Οι μεταρρυθμίσεις στην προσφορά μπορούν να καταργήσουν κάποια από τα φράγματα που κρατούν τους νέους έξω από την απασχόληση.

Είναι ενθαρρυντικό οτι η πολιτική συζήτηση έχει αλλάξει από την λιτότητα στην ανάπτυξη. Και ότι η Γερμανία φιλοξενεί έκτακτη υπουργική σύνοδο τον Ιούνιο με αντικείμενο την ανεργία των νέων και όχι την λιτότητα.

Όμως ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη δίνει αγώνα ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική. Ένα χρόνο πριν ο εχθρός ήταν οι αγορές. Σήμερα η απειλή στο ευρώ προέρχεται από λαϊκιστές που προσπαθούν να ανατρέψουν την φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων, πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ