H Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του Τζούλιους Πέτρι με ένα «βιολογικό» doodle - iefimerida.gr

H Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του Τζούλιους Πέτρι με ένα «βιολογικό» doodle

H Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του Τζούλιους Πέτρι με ένα «βιολογικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα 161 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Γερμανού βακτηριολόγου Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι τιμά η Google με το σημερινό της doodle, αντικαθιστώντας τα γράμματα της λέξης με τρυβλία Πέτρι, τα δοχεία που χρησιμοποιούνται στη βιολογία για την καλλιέργεια μικροοργανισμών.

Ο Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι γεννήθηκε στις 31 Μαϊου του 1852 και ήδη το 1876, ολοκλήρωνε τις σπουδές του στην ιατρική, ενώ για δύο χρόνια (1877 – 1879) υπήρξε βοηθός του πατέρα της σύγχρονης βακτηριολογίας Ρομπερτ Κοχ (ο οποίος έμεινε γνωστός μεταξύ άλλων, για την ανακάλυψη του παθογόνου μικροοργανισμού που προκαλεί τη χολέρα).

Την περίοδο που εργαζόταν με τον Κοχ, ο Πέτρι δημιούργησε το γνωστό «τρυβλίο Πέτρι» που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη μικροβιολογία και κοσμεί το σημερινό doodle της Google.

Ουσιαστικά το τρυβλίο Πέτρι (Petri disk) είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών.

Προκειμένου να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί, οι βιολόγοι τοποθετούν στα τρυβλία Πέτρι θρεπτικό υλικό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν, ενώ ως βάση στα τρυβλία οι επιστήμονες τοποθετούν ένα υλικό που ονομάζεται «υγρό άγαρ» (λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει ψυχή). Στη συνέχεια τα τριβλύα τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκολάψεως για να σχηματιστούν οι αποικίες μικροοργανισμών.

Επίσης, τα τριβλύα Πέτρι χρησιμοποιούνται και στη Χημεία για την ξήρανση ρευστών σε έναν φούρνο, αλλά και τη μεταφορά και την αποθήκευση κάποιων δειγμάτων σε εργαστήρια.

Ο Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι πέθανε το 1921 στο Τσάιτς της Σαξωνίας στην Ανατολική Γερμανία σε ηλικία 69 ετών.

H Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του Τζούλιους Πέτρι με ένα «βιολογικό» doodle | iefimerida.gr 0
H Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του Τζούλιους Πέτρι με ένα «βιολογικό» doodle | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ