Πρωτοποριακή θεραπεία για τη σχιζοφρένεια φέρνει τον ασθενή αντιμέτωπο με τον «κακό» εαυτό του - iefimerida.gr

Πρωτοποριακή θεραπεία για τη σχιζοφρένεια φέρνει τον ασθενή αντιμέτωπο με τον «κακό» εαυτό του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία καινούρια θεραπεία για τη σχιζοφρένεια παρουσίασαν Βρετανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να φέρουν τον ασθενή μπροστά στον «άλλο εαυτό» του, ωστε να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, την ανακοίνωση για την πρωτοποριακή αυτή θεραπεία έκανε το Wellcome Trust, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο χορηγός στον κλάδο της βιοϊατρικής, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι θα δώσει στο Πανεπιστημιακό και στο Κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου 2 εκατομμύρια δολάρια για να δοκιμάσουν τη «θεραπεία άβαταρ» σε περισσότερους ασθενείς.

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά του ασθενούς, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή. Με τη «θεραπεία άβαταρ» ωστόσο, μειώθηκαν σημαντικά οι παραισθήσεις που προκαλούσε η συγκεκριμένη ασθένεια, ενώ τρεις από τους ασθενείς σταμάτησαν εντελώς να ακούν φωνές.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζούλιαν Λεφ, επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν τεχνολογία βιντεοπαιχνιδιών και συνδύασαν το λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης προσώπου FaceGen και το λογισμικό animation προκειμένου να προσωποποιήσουν τις φωνές. Παράλληλα, ο ίδιος ο Λεφ μιλούσε με τροποποιημένη φωνή στον ασθενή κάνοντάς τον να κερδίσει τον έλεγχο.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στη δοκιμή της θεραπείας συμμετείχαν 26 ασθενείς ηλικίας από 14 έως 74 ετών που δεν είχαν βοηθηθεί από αντιψυχωσικά φάρμακα και έκαναν επτά συνεδρίες «θεραπείας άβαταρ» διάρκειας έως 30 λεπτών.

Μετά τη θεραπεία οι ασθενείς αξιολογήθηκαν από έναν ψυχίατρο και όπως αποδείχθηκε, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική: «Ένας ασθενής ύστερα από δύο συνεδρίες είπε ότι "η φωνή έφυγε"» δήλωσε ο Λεφ μιλώντας στο Bloomberg: «Άκουγε αυτή τη φωνή όλη την ώρα επί τριάμισι χρόνια. Τον ξυπνούσε στις 5πμ και συνέχιζε όλη μέρα. Είπε ότι "ήταν σαν να έφυγε από το δωμάτιο"». Παράλληλα η θεραπεία αν και αρχικά δεν επηρέασε τα συμπτώματα κατάθλιψης των ασθενών, ωστόσο στην πορεία μειώθηκαν αισθητά οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Η έρευνα έγινε με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Βρετανίας και του Camden and Islington NHS Foundation Trust. Η δοκιμή που θα χρηματοδοτήσει το Wellcome Trust θα συμπεριλάβει 140 ασθενείς από 18 ετών και πάνω σε κέντρα της Βρετανίας, της Βιέννης και της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ