Τι είναι οι Μαύροι Πάνθηρες: Οι αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα οργανώνονται εναντίον της Χρυσής Αυγής [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι είναι οι Μαύροι Πάνθηρες: Οι αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα οργανώνονται εναντίον της Χρυσής Αυγής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δήλωση του 28χρονου μετανάστη Μιχάλη Τσέγκε από την Κένυα που ζει στην Αθήνα στο βρετανικό κανάλι Channel 4 ότι συμμετέχει σε ομάδα με την ονομασία Μαύροι Πάνθηρες που αποκρούει επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και περιπολεί σε γειτονιές προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις.

Για περίπου δύο μήνες, δύο φορές την εβδομάδα, μέλη κοινοτήτων μεταναστών συσκέπτονταν στην Αθήνα αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική βία. Σύμφωνα με τα Νέα, παρά τις μεμονωμένες φωνές για απευθείας σύγκρουση κυριάρχησε επισήμως η φωνή της σύνεσης. Αποφάσισαν, γράφουν τα Νέα, να μην επιτρέψουν την αυτοδικία.

Διαψεύδουν επίσημα

Οι ίδιοι διαψεύδουν την δήλωση του Κενυάτη Μιχάλη Τσέγκε και απαντούν: «Τη φωτιά δεν την σβήνεις με φωτιά». Ωστόσο στις δηλώσεις του στο Channel 4 ο Τσέγκε ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ προσωπικά είμαι μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Ολοι το ξέρουν αυτό. Τους προειδοποιώ άμεσα: Μην τα βάζετε με τους Μαύρους». Στο ίδιο βίντεο ο Τσέγκε έλεγε ότι έχει αντιμετωπίσει ακροδεξιούς «σε πάνω από δέκα αληθινές μάχες».

Οπως αναφέρουν μετανάστες το Channel 4 επικοινώνησε με την οργάνωση μεταναστών Asante και έψαχνε πώς οι αφρικανοί της Αθήνας αυτοοργανώνονται κατά των ρατσιστικών επιθέσεων. Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις Τσέγκε η Asante έβγαλε ανακοίνωση: «Δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη αφρικανικών κοινοτήτων ούτε οργάνωση ούτε και μεμονωμένα άτομα που να προσδιορίζονται ως Μαύροι Πάνθηρες».

Ποιός είναι ο Μιχάλης Τσέγκε

Ο Μιχάλης Τσέγκε ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα όταν ήταν οκτώ μηνών. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και εργάζεται ως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν έχει ελληνική ιθαγένεια όπως χιλιάδες παιδιά μεταναστών που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε ήρθαν σε μικρή ηλικία αλλά δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία.

Δήλωσε στο Channel 4 ότι δέχτηκε επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών μέσα σε λεωφορείο. Την ίδια καταγγελία είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2012 σε εκπομπή του Στέφανου Χίου.

Tι είναι η οργάνωση Asante

Οπως αναφέρει ο ιστότοπος τo Αsante είναι μια οργάνωση νέων που ιδρύθηκε το 2008 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των νέων με μεταναστευτική καταγωγή, στη βάση των αξόνων της εκπαίδευσης/ πληροφόρησης και της συνεργασίας/ συνηγορίας. Το Αsante ωστόσο, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μια αμιγώς μεταναστευτική οργάνωση, αλλά μια οργάνωση νέων στην οποία συμμετέχουν από κοινού μετανάστες πολίτες, Έλληνες, Αφρο-έλληνες, αλλά και άλλοι νέοι ανεξαρτήτως καταγωγής, με μόνο κριτήριο το δικαίωμα της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Πρωταρχική αρχή για τη λειτουργία της οργάνωσης είναι ο αυτοπροσδιορισμός με ανάληψη ευθυνών από τα ίδια τα άτομα που θεωρούν ότι το Asante είναι ο «φυσικός» τους χώρος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι νέοι που δραστηριοποιούνται στο «Asante» είναι ενεργοί συμμετέχοντες και όχι απλώς αποδέκτες πολιτικών.

Για να επιτύχει τους στόχους του, το Αsante έχει οργανώσει το έργο της στη βάση τριών θεματικών αξόνων:

Πολιτιστική δράση και Περιοδικό « Αsante»
Η πολιτιστική δράση της Αsante επικεντρώνεται (αλλά δεν περιορίζεται) στην οργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο τους αφρικανούς μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά και στην συμμέτοχη των μελών της σε εκθέσεις, σεμινάρια, ημερίδες, συνεδρία και άλλες εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού. Κομβικό ρόλο στη δράση του Αsante έχει η έκδοση ομότιτλου περιοδικού με θεματολογία που αφορά την αφρικανική Ήπειρο, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό και την κουλτούρα της, αλλά και σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος νέων με αφρικανική καταγωγή που ζουν στην Ελλάδα. Σήμερα, το περιοδικό εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι ώστε να υπάρχει ευκολότερη και μεγαλύτερη προσβασιμότητα στην ύλη του.

2. Ενημέρωση και Συμβουλευτική
Η Παιδεία, η πρόσβαση σε αυτήν και η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών με ενημερωτικό περιεχόμενο και αποδέκτη τόσο τα παιδιά με μεταναστευτική καταγωγή, όσο και το ευρύτερο κοινό που δεν γνωρίζει για τις συνθήκες και την πραγματικότητα της ζωής αυτών των νέων ανθρώπων, αποτελεί πρωτεύον πεδίο δραστηριοποίησης του Asante. Τα μέλη του Asante διοργανώνουν ενημερωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος των νέων με μεταναστευτική καταγωγή (π.χ. διαδικασίες απόκτησης και ανανέωσης αδειών παραμονής και ιθαγένειας), ενώ συμμετέχουν και σε σεμινάρια πολιτισμικής διαμεσολάβησης. Ιδιαίτερη βάση δίνεται επίσης στη συνεργασία με άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, κοινότητες μεταναστών, αλλά και εθελοντές ιδιώτες, με στόχο την ανάπτυξη δικτυώσεων και ενός θετικού κοινωνικού κεφαλαίου που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά ως συνηγορία για τους νέους με μεταναστευτική -και δη αφρικανική- καταγωγή.

3. Επιστημονική Έρευνα και Πολιτική Διαχείριση
Στους βασικούς στόχους είναι η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και η εκπόνηση μελετών σε θεματικές που αφορούν στους νέους μεταναστευτικής καταγωγής και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Μέλη της οργάνωσης έχουν συνδράμει στο παρελθόν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΙΑΜΕΠ (Παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη- μύθοι και πραγματικότητες) και το i-red (Athens, city of Migrants, 2008).
Το Αsante είναι πρώτη οργάνωση νέων (μεταναστευτικής και μη καταγωγής) στην Ελλάδα, η οποία έφερε δυναμικά στο δημόσιο λόγο το ζήτημα της «δεύτερης γενιάς» μεταναστών, στοχεύοντας σε θετικά μέτρα αντιστροφής του κλίματος αναπαραγωγής ρατσιστικών στερεοτύπων στο δημόσιο λόγο καθώς και της εκμετάλλευσης των μεταναστών και των παιδιών τους στον εργασιακό χώρο. Μέλη του Asante είχαν πρωτοστατήσει ήδη από το 2006 στην ανάδειξη του ζητήματος της ιθαγένειας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής, τόσο μέσα από πρωτοβουλίες για την αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας, με συμμετοχή στη διοργάνωση κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, όσο και με οργανωμένες προσπάθειες εκπροσώπησης των νέων της «δεύτερης γενιάς» (ομάδα secondgeneration07). Προς αυτήν την κατεύθυνση, το «Asante» επίσης συμμετείχε ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» (Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), με τρόπο που ενίσχυσε τη θετική εικόνα για τους νέους μεταναστευτικής καταγωγής και δη αφρικανικής. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Οργάνωσης, αλλά και σε ιδιαίτερα κρίσιμες για τα μεταναστευτικά ζητήματα περιόδους, δόθηκαν πολυάριθμες συνεντεύξεις στον ημερήσιο και τον κυριακάτικο τύπο, ενώ μέλη του «Asante» συμμετέχουν συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές γύρω από τη θεματική των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Διαχείριση, Ανάπτυξη και Επικοινωνία
Το Αsante διοικείται από τριμελές ΔΣ, το οποίο αποτελείται κατά τα 2/3 από νέους μεταναστευτικής καταγωγής («δεύτερης γενιάς»). Η διαδικασία λήψης αποφάσεων βασίζεται στη συνεχή και ανοιχτή συνηγορία με τα μέλη του.

Στο δυναμικό του απασχολείται άτομο με διοικητικά καθήκοντα, ενώ το έργο του συνδράμουν πλήθος μελών με ποικίλη εμπειρία ακαδημαϊκή, ερευνητική αλλά και στη διαχείριση προγραμμάτων και την επικοινωνία.

Πυρ κατά του κριτηρίου του «γένους» σε εκδήλωση για την ιθαγένεια

Η Jackie Abholimen απο την οργάνωση Asante μιλάει στους παρευρισκόμενους στη συζήτηση με θέμα "Τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή ανατρέφονται στην Ελλάδα" που διοργάνωσε η ελληνική ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Τεχνόπολη, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013. Η συζήτηση οργανώθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 3838/2010 που αφορούν τη δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας απο τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή ανατρέφονται στην Ελλάδα. Οι ομιλητές στράφηκαν εναντίον της τροπολογίας των 85 βουλευτών της ΝΔ για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είναι το περιοδικό Asante

Ασάντε σημαίνει ευχαριστώ στη γλώσσα των Σουαχίλι. Για μας σημαίνει ευγνωμοσύνη και υποχρέωση, ταπεινότητα και προθυμία να γράψουμε, να δείξουμε, να εκθέσουμε την οπτική μας και τη γνώμη μας στον κόσμο, γράφουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Το περιοδικό Ασάντε είναι μηνιαίο, γραμμένο και τυπωμένο στην Ελληνική γλώσσα. Διανέμεται σε πολλά σημεία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με θέματα νέα και φωτογραφικό υλικό της Αφρικανικής ηπείρου, ταπεινά προσφέρουμε την προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε τις Αφρικανικές κουλτούρες στους ανθρώπους των Δυτικών χωρών. Ο στόχος μας, ο σκοπός μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο, να δώσουμε έμφαση σε θέματα που πολλοί από μας δεν έχουν την πολυτέλεια να πληροφορούνται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Άρθρα, ταξιδιωτικές ιστορίες, βιογραφίες από διάσημους ή μη διάσημους άντρες και γυναίκες της Αφρικής, ποιητικές εξορμήσεις και προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν τα Αφρικανικά έθνη.

Η ομάδα του Ασάντε καλοσορίζει όλους εσάς που νοιάζεστε για τον άνθρωπο, που υποστηρίζετε και δίνετε σημασία στην ισότητα των φυλών και εθνικοτήτων, που θα θέλατε να μάθετε γι' αυτό το άγνωστο και μυστηριώδες νότιο τμήμα του πλανήτη, αναφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ