Σαμαράς: Ο τουρισμός πρέπει να γίνει το ελληνικό Ελ Ντοράντο

Ως το μεγάλο στοίχημα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη χαρακτήρισε τον τουρισμό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρωθυπουργός ανέφερε με αισιοδοξία ότι «μπορούμε να κάνουμε θαύματα και αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε όλοι μαζί» και συμπλήρωσε ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας.

«Οταν μία χώρα δίνει μία μάχη επίπονη για να σταθεί στα πόδια της και να φτιάξει το μέλλον της μέσα σε δύσκολες συνθήκες κρίσης, χρειάζεται κάπου να στηριχθεί και να έχει νίκες -ο τουρισμός είναι ένα τέτοιο στήριγμα» ήταν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν περπατάει, αλλά τρέχει και πρέπει όλη η χώρα να τρέξει.

Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να γίνει η Ελλάδα μεγάλος τουριστικός προορισμός... Για να επιστρέψουμε στο επίπεδο ΑΕΠ πριν από την κρίση, το συνολικό ΑΕΠ της χώρας πρέπει να αυξηθεί κατά 25%-30%. Το ένα τρίτο μπορεί να προκύψει μόνο από τον τουρισμό.

Αναφέρθηκε ακόμη στα πολύ θετικά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και καταγράφουν μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στη χώρα την επερχόμενη τουριστική περίοδο κάτι που αναμένεται να δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία και θα αποτελέσει μια νίκη του τουριστικού κλάδου.

«Οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ. Και το εισόδημα που θα αφήσουν οι τουρίστες δείχνει ότι θα είναι επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Θα είναι μία νίκη για τον τουριστικό κλάδο, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργεί εισόδημα που διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι μία νίκη, αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Είναι επιπλέον μία ένδειξη μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προιόντων αλλά και της ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης.

«Το κράτος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη, θα είναι σταθερός αρωγός της επιχειρηματικότητας. Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, πλούτο και υγιή ανάπτυξη. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες για τον επιχειρηματία στο εξωτερικό. Το κράτος διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα στη χώρα, εξαλείφει εμπόδια όπως η διαφθορά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία. Επίσης, το κράτος επιβάλλει κανόνες και τους εγγυάται, κανόνες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε νικήσει ολοκληρωτικά τη γραφειοκρατία αλλά την έχουμε περιορίσει, αποκαταστήσαμε τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Σκεφτείτε πού ήταν η χώρα πριν από ένα χρόνο και πού είναι σήμερα. Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα στην οικονομία ολοκληρώνουμε την ανακεφαλαιοποίηση και ανοίγουμε δρόμους στο εξωτερικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δίνουμε μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση μάχεται για να πετύχει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η βίζα, για να καρπωθεί ο τουριστικός κλάδος τα θετικά από τις προοπτικές που υπάρχουν για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από δυνατές οικονομίες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Εκτός από τη βίζα, ανέφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία απευθείας αεροπορική σύνδεση με τέτοιες χώρες, αλλά και την κάλυψη των απαραίτητων προϋποθέσεων για να μπορούν να μετακινούνται με ευκολία μέσα στη χώρα.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου τόνισε «είσαστε οι πρωτονίκες, θα μας φέρετε μία πρώτη νίκη μετά από χρόνια κρίσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ