Γλίτωσαν οριστικά τη φορολόγηση αγροτεμαχίων οι κατ' επάγγελμα αγρότες - iefimerida.gr

Γλίτωσαν οριστικά τη φορολόγηση αγροτεμαχίων οι κατ' επάγγελμα αγρότες

Γλύτωσαν οριστικά τη φορολόγηση αγροτεμαχίων οι κατ' επάγγελμα αγρότες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο στόχαστρο τους εκπροσώπους της Ν.Δ. αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, για τη στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα.

Η πέτρα του σκανδάλου παραμένει η φορολόγηση των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, καθώς ενώ η διακομματική είχε αποφασίσει στη προηγούμενη σύσκεψη ότι θα προβλεφθεί ειδικό αφορολόγητο, στελέχη της Ν.Δ. από την επόμενη κιόλας ημέρα εξέφρασαν διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα- όπως λέει το ΠΑΣΟΚ- «άλλοι να καρπώνονται τα πολιτικά οφέλη και άλλοι να επωμίζονται για μια ακόμα φορά το πολιτικό κόστος». Επί της ουσίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβαν να εκπονήσουν σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και ειδικότερα για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, χωρίς να συμπεριλάβουν τη γη των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Την απόφαση αυτή έλαβε η διακομματική επιτροπή, η οποία συνεδριάζοντας σε τεταμένο κλίμα, ανέβασε το πήχη δυσκολίας για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ξεκαθάρισε ότι το όποιο κόστος από τη μη φορολόγηση των κατ' επάγγελμα αγροτών θα πρέπει να καλυφθεί εσωτερικά, δηλαδή από το πεδίο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, χωρίς να επιβαρυνθούν τα αστικά ακίνητα και τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το σύνολο των 66,5 εκατ. στρεμμάτων εκτός σχεδίου ακινήτων, τα 37 εκατ. στρέμματα είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις και από αυτές τα περίπου 14 εκατ. στρέμματα ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι εάν απαλλαγούν τελικά πλήρως οι κατ' επάγγελμα αγρότες, απομένουν προς φορολόγηση 23 εκατ. στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και 23 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων, 6 εκατ. στρέμματα ιδιωτικών δασών και 150 χιλιάδες στρέμματα λατομείων, τα οποία έχουν χαμηλή αξία και ως εκ τούτου χαμηλή φορολογική απόδοση.

Οπως δήλωσαν τα μέλη της διακομματικής, το κόστος από τη μη φορολόγηση των αγροτικών γαιών εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από τη μεγαλύτερη φορολόγηση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων, από τα αδήλωτα αυθαίρετα κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση, από τα σενάρια που θα εκπονήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, θα κριθούν πολλά και όσον αφορά στη φορολόγηση των αστικών ακινήτων. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στο ότι πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο (το προσδιορίζουν στις 50.000 ευρώ) αλλά εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι όλα θα κριθούν από το εάν επιτυγχάνεται ο στόχος των 3,1 δις ευρώ τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Σημειώνεται ότι από τη φορολόγηση των κατοικιών αναζητούνται ήδη 700 εκατ. ευρώ παραπάνω απ' όσα προέβλεπε το αρχικό σενάριο και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μεγαλύτερη επιβάρυνση των μεσαίων περιουσιών- ήτοι 200.000- 300.000 ευρώ- και η υιοθέτηση υψηλότερου ανώτατου συντελεστή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συζητείται το 2% αντί του 1,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ