CINETROLL: Eίναι το «Hangover Part 3» τόσο κακό όσο λένε οι κριτικοί; - iefimerida.gr

CINETROLL: Eίναι το «Hangover Part 3» τόσο κακό όσο λένε οι κριτικοί;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος αναρωτιέται πόσες φορές μπορεί να πει το μαύρο ανέκδοτο:- «Τι έχει η μικρή Αννούλα που δεν το έχουν τα άλλα κορίτσια;» - «Καρκίνο», χωρίς κάποιος να μπει στον πειρασμό να του απαντήσει «Βούλωσε το επιτέλους».

THE HANGOVER PART 3

Βαθμολογία: 4 / 10

Αποδεδειγμένα το κακό γούστο είναι σωτήριο, αναζωογονητικό και επαναστατική πράξη απέναντι στον φυματικό αστικό καθωσπρεπισμό και την πολιτική ορθότητα. Με ισχυρότερη κινηματογραφική απόδειξη των παραπάνω, τον κινηματογράφο του Τζον Ουότερς και τον πρώιμο Αλμοδοβάρ. Μόνο που όπως κάθε πράγμα, ιδέα, κίνημα, στάση ζωής, χάνει την ουσία του αμέσως μόλις γίνει μόδα. Και μετατρέπεται σε ανθυγιεινή καρικατούρα του εαυτού του, όταν σαν μόδα, για να επιβιώσει, πρέπει να μπει στη βιομηχανική αναπαραγωγή και τη χρηματική εξαργύρωση της δυναμικής του.

Δυστυχώς, τόσο για τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς όσο και για τους πρωταγωνιστές του franchise "Τhe Hangover» αυτός είναι ένας κανόνας που βάλθηκαν να τον επιβεβαιώσουν όσο πιο άτσαλα μπορούσαν. Έχοντας διαβάσει τις πολύ κακές στο σύνολό τους, αμερικάνικες κριτικές, με βαθμολογία μόλις 3 στα 10 στο metacritic σε σύνολο 36 κριτικών, ήμουν πολύ περίεργος να διαπιστώσω αν είχαν δίκιο, ή απλά επρόκειτο για μια συντηρητική στροφή απέναντι στο βέβηλο και βρώμικο χιούμορ της «αγέλης των λύκων». Παρακολουθώντας την ταινία σε αίθουσα με θεατές.

Νομίζω πως οι θεατές βγήκαν ευχαριστημένοι. Και τους άκουσα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προβολής να ξεσπάνε σε γέλια που ομολογουμένως παρέσυραν και μένα. Που είναι το πρόβλημα; Το ποιοι είναι αυτοί οι θεατές. Γιατί αν στην πλειοψηφία τους είναι σαν ένα βοοειδές 20χρονο που καθόταν δίπλα μου, του οποίου το λεξιλόγιο αμφιβάλλω αν διαθέτει άλλες λέξεις και φράσεις από το «χαχαχα, τον μαλάκα, χαχαχα» υπάρχει όντως πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος μπούλης, πρέπει να είπε, χωρίς υπερβολή, τουλάχιστον 30 φορές τη συγκεκριμένη φράση, ειδικά κάθε φορά που ο Ζακ Γαλιφιανάκης έκανε μια από τις μαλακίες του. Οπότε ναι, αν το target group στο οποίο στόχευαν οι δημιουργοί της ταινίας είναι αυτό, σίγουρα έχουν φτιάξει ένα απόλυτα επιτυχημένο προϊόν. Μόνο που καλλιτεχνικά μιλώντας, όταν η αποκωδικοποίηση του επί της οθόνης αστείου σου, δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα «χαχαχα, τον μαλάκα, χαχαχα», φλερτάρεις επικίνδυνα με το να έχεις δημιουργήσει απλώς μια μαλακία.

Όχι δεν θα είμαι τόσο αυστηρός (περίπου) παρ' όλα αυτά με το «The Hangover». Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα περάσεις σχετικά καλά ειδικά σε ένα θερινό κινηματογράφο αν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Όμως κάτι δεν πάει καλά, χωρίς συζήτηση, σε μια κωμωδία 100 λεπτών, όταν οι πιο αστείες σκηνές σου βρίσκονται στα πρώτα 10 λεπτά, και αμέσως μετά τους τίτλους τέλους (μη βιαστείτε να φύγετε, σας περιμένει μια έκπληξη).

Στην προσπάθεια τους να αποφύγουν το φιάσκο του «Hangover 2» που κατηγορήθηκε ως επανάληψη του πρώτου με φόντο την Μπανγκόγκ, οι δημιουργοί ζορίστηκαν να εφεύρουν μια ιστορία πάτσγουορκ, που θα ολοκλήρωνε την τριλογία «δένοντας» πλοκές των υπολοίπων ταινιών της σειράς. Μόνο που αυτές οι «ανοιχτές» πλοκές, δεν υπήρχε κανείς λόγος να δεθούν, ούτε θα έλειπαν από κανέναν. Κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές, στην εμβόλιμη μικρή σκηνή εμφάνισης τη Χίδερ Γκράαμ. Το αποτέλεσμα είναι μια προσχηματική και κακογραμμένη αστυνομική πλοκή, χωρίς το στοιχείο του «hangover μεθυσιού», η οποία χρησιμεύει μόνο για να μεταφερθούν οι ήρωες από τα σπίτια τους στην Τιχουάνα και μετά στο χώρο του εγκλήματος της πρώτης ταινίας, το Caesar's Palace του Λας Βέγκας. Προκειμένου να χωρέσουν όλοι μέσα και να συναντηθούν ξανά με τον κο Τσόου. Να βρεθεί ένας ρόλος για την Μελίσα Μακάρθι και άλλος ένας για τον Τζον Γκούντμαν. Που ειδικά ο τελευταίος, δεν έχει στη διάθεσή του ούτε μια αξιόλογη ατάκα για να γελάσεις.

Η Μακάρθι τη βγάζει πιο καθαρή εξ' αιτίας ενός παράδοξου ρομάντζου με τον Ζακ Γαλιφιανάκη. Πάνω στον οποίο είναι ουσιαστικά στημένη όλη η ταινία σαν ένα one man show. Kανείς σχεδόν από τους συμπρωταγωνιστές του δεν κάνει ή λέει κάτι αξιομνημόνευτο και είναι ιδιαίτερα λυπηρό, μετά την εμφάνιση του στον «Οδηγό Αισιοδοξίας», να βλέπεις τον Μπράντλεϊ Κούπερ σε τέτοια αμηχανία. Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με τον Ζακ. Ο οποίος παρά το πηγαίο του ταλέντο και τη χαρισματική του περσόνα, αυτή τη φορά, με τη συγκεκριμένη υπερέκθεση στο ρόλο του απροσάρμοστου Άλαν, επιστρατεύοντας όλες τις γνωστές του μούτες, καταφέρνει να προκύψει ως και αντιπαθής. Κάτι σαν την αυτιστική βασίλισσα Κλεοπάτρα ενός επικού blockbuster.

Όλα αρχίζουν με τον χαρακτήρα του Άλαν και τελειώνουν με αυτόν. Εφ' όσον μετά το ατύχημά του με μια καμηλοπάρδαλη, και τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του ο οποίος δεν μπορούσε να τον αντέξει άλλο, αποφασίζεται από την «συμμορία των λύκων» να τον μεταφέρουν σε ένα ίδρυμα αποκατάστασης. Μόνο που στο ενδιάμεσο, ο Κος Τσόου με τον οποίο ο Άλαν διατηρούσε αλληλογραφία όλο αυτό το διάστημα, έχει αποδράσει από τις φυλακές της Κορέας. Και ο Μάρσαλ, ο μεγιστάνας του εγκλήματος που είχε αναφερθεί το όνομά του στην πρώτη ταινία αλλά δεν τον είχαμε δει ποτέ, μαζί με τη συμμορία του, απαγάγουν στα μισά της διαδρομής της παρέας προς το θεραπευτήριο, τον Νταγκ (ποιον άλλον). Προκειμένου η παρέα, μέσω του Γαλιφιανάκη, να συναντηθεί με τον Κο Τσόου και να του τον παραδώσουν, εφ' όσον ο Τσόου πάλι σε προηγούμενη ταινία της σειράς, έκλεψε από τον Μάρσαλ ένα φορτίο ράβδων χρυσού.

Όχι δε βγάζει νόημα όλο αυτό όσο κι αν θέλουν να σε πείσουν για το αντίθετο. Ούτε πλάκα. Και γνωρίζοντας πως είναι λίγο τολμηρό αυτό που θα πω, σε κάνει να νοσταλγείς ακόμα και την επανάληψη του «Hangover 2» εφ' όσον εκεί τουλάχιστον υπήρχε ένα hangover και μια δοκιμασμένη φόρμουλα. Την ώρα που εδώ υπάρχουν απλώς γνωστοί χαρακτήρες, σε μια προσπάθεια συναγωνισμού καφρίλας, που όμως δεν λειτουργεί πλέον σαν κάτι παραπάνω από μια νοσταλγική υπενθύμιση μιας αγαπημένης κωμωδίας. Τουλάχιστον για όποιον δεν αρκείται σε ένα «χαχαχα, τον μαλάκα, χαχαχαχ».

*Στις αίθουσες από την Πέμπτη 30 Μαΐου

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ