Για ποιους λόγους η Citigroup θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση Grexit - iefimerida.gr

Για ποιους λόγους η Citigroup θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον όρο Grexit από το βασικό της σενάριο για το 2014 αφαίρεσε η Citigroup σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της για την Ευρώπη Τζιάντα Τζιάνι η οποία, ωστόσο, τονίζει ότι οι φόβοι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν εκλείψει.

Η Citi, αλλάζει την στάση της, καθώς θεωρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται ανθεκτικός, το πολιτικό περιβάλλον πιο σταθερό και η κοινωνική ένταση συγκρατημένη. Επιπλέον για την απόφαση της να αφαιρέσει το Grexit από το βασικό σενάριο για το 2014 λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί και ότι έχουν επιτευχθεί ορισμένοι στόχοι του προγράμματος,

«Οπως είχαμε υποστηρίξει από το Μάιο του 2012, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί είτε ως μονομερής απόφαση από την χώρα για να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα είτε ως μια μερικώς συντονισμένη απόφαση με τους δανειστές της». Η πιθανότητα να συμβούν τα δύο αυτά γεγονότα στο προσεχές μέλλον έχει υποχωρήσει, επισημαίνει τώρα η Citi, καθώς το πολιτικό περιβάλλον αποδεικνύεται πιο σταθερό και η κοινωνική ένταση παρά την ύφεση παραμένει συγκρατημένη.

Επιπλέον, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί και έχουν επιτευχθεί (ή ακόμη ξεπέρασαν) τους στόχους του προγράμματος, έστω και σε ορισμένους τομείς όπως στις ιδιωτικοποιήσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η συνέργεια με τους επίσημους πιστωτές έχει βελτιωθεί, οι τελευταίοι που τώρα κατέχουν 78% του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι πιο ανοιχτοί στην παραχώρηση περαιτέρω ανακούφισης του χρέους, αργότερα φέτος ή το 2014. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για ένα OSI (αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών) δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό χρέος, βρίσκεται εξάλλου σε μη βιώσιμο μονοπάτι, με αποτέλεσμα η περαιτέρω αναδιάρθρωσή του να φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη».

Ωστόσο η Citi επισημαίνει ότι «ακόμα κι αν το Grexit δεν είναι πλέον σενάριό μας, δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας σχετικά με τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο θα αυξηθεί γύρω στο 180% στο τέλος του τρέχοντος έτους και κοντά στο 200% το 2014».

Τέλος, αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία, εκφράζει την άποψη ότι η εξέλιξη της εσωτερικής υποτίμησης θα είναι κλειδί για τη διαδικασία της εξισορρόπησής της, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας πιθανώς θα χρειαστεί κάποια χρόνια με πολύ χαμηλό ή ακόμη και αρνητικό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ