Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα στην επαγγελματική κατάρτιση - iefimerida.gr

Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα στην επαγγελματική κατάρτιση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης βρίσκεται η Ελλάδα παρά την πρόθεση αρκετών να λάβουν μέρος σε σχετικά προγράμματα. Αιτία για την ελλιπή ενημέρωση είναι το κόστος συμμετοχής των εργαζομένων σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης.

Αυτό έδειξε έρευνα με τίτλο «κίνητρα και εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση», που διεξήγαγαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Εκτός από το κόστος, στην ομάδα των συνηθέστερων και σημαντικότερων εμποδίων καταγράφονται η έλλειψη πληροφόρησης ή η ελλιπής ενημέρωση, η έλλειψη χρόνου λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων, αλλά και λόγοι που σχετίζονται με την οργάνωση των σεμιναρίων, όπως οι μη βολικές ημέρες και ώρες υλοποίησης, η ποιότητα των σεμιναρίων, ο τόπος διεξαγωγής, καθώς και η μεγάλη διάρκειά τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, παρά το υψηλό ποσοστό όσων δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε προγράμματα.

Το 68% του εξεταζόμενου πληθυσμού δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε κάποιο σεμινάριο σχετικό με το επάγγελμά του τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ο ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στην ενήλικη ζωή τους σε κάποιο σεμινάριο/εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα που αφορούσε το επάγγελμά τους.

Το 15,9% ανέφερε ότι συμμετείχε σε κάποιο σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορούσε το επάγγελμά του κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Από αυτούς, το 21,1% ήταν μισθωτοί, το 14,6% αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες και το 7,9% άνεργοι.

Σχετικά υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε σεμινάρια που αφορούν το επάγγελμα κατά τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίζουν οι άνδρες, οι νεότερες ηλικίες, οι άγαμοι, οι πανεπιστημιακής μόρφωσης, οι δηλώνοντες επαρκές εισόδημα. Τα μέλη συνδικάτων, συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων εμφανίζονται να συμμετέχουν σαφώς περισσότερο από όσους δεν έχουν ιδιαίτερη ενασχόληση με τα κοινά. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ