Μετωπική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ με Σαμαρά, Βρούτση και Στουρνάρα - iefimerida.gr

Μετωπική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ με Σαμαρά, Βρούτση και Στουρνάρα

Μετωπική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ με Σαμαρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια από τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, καταδεικνύει το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις σχέσεις των εταίρων.

Η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη και στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου περίμεναν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για την καθιερωμένη ενημέρωσή τους στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Από την πρώτη στιγμή αυτοί οι δύο υπουργοί δεν έχουν λείψει σχεδόν από καμία σύσκεψη κορυφής, καθώς τα δικά τους θέματα άπτονται κατά βάση του μνημονίου και βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη. Κατά περίπτωση μάλιστα καλούνται και άλλοι υπουργοί, όταν διαπιστώνεται εμπλοκή ή όταν ζητούνται διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Οταν τελείωσε η συζήτηση για το αντιρατσιστικό και διαπιστώθηκε το ναυάγιο, καθώς ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποτελέσει κυβερνητικό νομοσχέδιο, ήρθε η ώρα για τα υπόλοιπα θέματα.

Χθες λοιπόν, πρώτος κλήθηκε στην αίθουσα ο κ. Στουρνάρας τον οποίο οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης υποδέχθηκαν με γκρίνιες και επικριτική διάθεση. Βασικά ζητήματα ήταν ο νόμος για το φόρο στα ακίνητα αλλά και η ρύθμιση για το ΦΠΑ στην εστίαση. Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος τήρησε πιο «επιθετική στάση» σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έγινε για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευσή του με την Τρόικα, για να επανέλθει μόνος του λίγες ημέρες μετά και να ανακοινώσει ότι είναι ώριμη η μείωση του ΦΠΑ τον Ιούνιο.

Αυτό όμως που δημιουργεί πραγματικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τον κ. Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να καλέσει και τον κ. Βρούτση, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα της ανεργίας, κυρίως δε αυτής που αφορά σε νέους.

Σχεδόν ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, σαν να ήταν συνεννοημένοι οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ανακοίνωσαν στον πρωθυπουργό ότι δεν θα ήθελαν να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας.

Στο δε εύλογο ερώτημα του κ. Σαμαρά γιατί, απάντησαν πως θεωρούν ότι ο κ. Βρούτσης τους κοροϊδεύει και έφεραν ως παράδειγμα το θέμα του προγράμματος για τις 400.000 θέσεις προσωρινής εργασίας ανέργων.

Σκληρή επερώτηση για τον ΕΟΠΥΥ

Και για να μη μένει καμία αμφιβολία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κ. Βρούτση αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, σήμερα κατατέθηκε μια επερώτηση για τον ΕΟΠΥΥ με πρώτο υπογράφοντα τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο. Ακολουθούν όλα τα ονόματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και αυτό εκφράζει την πρόθεση της Ιπποκράτους να μετατρέψει την επερώτηση σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Απευθύνεται στους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών και σε αυτήν τονίζονται μεταξύ άλλων:

Είμαστε απέναντι σε όσους κωλυσιεργούν και υπονομεύουν με τις πρακτικές τους την πορεία ολοκλήρωσης της προσπάθειας τους, για την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και των υπηρεσιών του.

Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αμφιταλαντεύσεις και θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τα βήματα που εμείς θεωρούμε αναγκαία.

Καθυστερούν:

  • Η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ, για την ουσιαστική και πλήρη ενοποίηση με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και όλων των δομών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών .
  • Η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών προς τους παρόχους - προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση, η απορρόφηση κινείται στο 15% τη στιγμή που υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τομέα.
  • Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια, έλεγχο, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Η σύμπραξη ΕΟΠΥΥ και κέντρων υγείας ή εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που θα αποφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους και μικρότερο κόστος.
  • Η διαπραγμάτευση με τους παρόχους για τη διασφάλιση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου αναλόγου της δαπάνης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία.
  • Η αναβάθμιση της υπηρεσίας των τηλεφωνικών ραντεβού με την αξιοποίηση και ενοποίηση όλων των δομών και των παρόχων.

Επερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

  • Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης δομών και του νέου οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ.
  • Για την άμεση πληρωμή των καθυστερουμένων μέχρι 31/12/2011 οφειλών προς τρίτους
  • Για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
  • Για τη συνεργασία ΕΟΠΥΥ, Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων.
  • Για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς και τους άλλους παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακά κ.λπ.)
  • Για την ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από την ομαλοποίηση της λειτουργικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ.
  • Για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει αυτόματη απόδοση των εισπραττόμενων εισφορών από τα ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ.
  • Για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και την παραπέρα μείωση των δαπανών.

Θέμα Βρούτση και στο συντονιστικό του ΠΑΣΟΚ

Ταυτοχρόνως συνεδρίασε σήμερα και το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ,υπό την προεδρία του γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη για το θέμα της ανεργίας, ενώ σήμερα το ΠΑΣΟΚ δια του Φίλιππου Σαχινίδη ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα την πραγματοποίηση συνάντησης το ταχύτερο για το θέμα, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών.

Και ερώτηση για το πρόγραμμα των 400.000 ανέργων

Παράλληλα, ένας εκ των κορυφαίων συνεργατών του κ. Βενιζέλου, ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε ερώτηση στον κ. Βρούτση. Αν και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, με αυτήν το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί ουσιαστικά τον υπουργό Εργασίας επισημαίνοντας ότι στο θέμα των 400.000 θέσεων προσωρινής εργασίας «δεν χωρούν καθυστερήσεις, κωλυσιεργία και μικροκομματικές επιδιώξεις που ως αποτέλεσμα έχουν τη μη υλοποίηση της πρότασης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ