Κατασκεύασαν φόρεμα από μετάξι αράχνης-Εκτίθεται στο Τόκιο - iefimerida.gr

Κατασκεύασαν φόρεμα από μετάξι αράχνης-Εκτίθεται στο Τόκιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ευκαιρία να νιώσουν για λίγο γυναίκες-αράχνες, και μάλιστα στην κυριολεξία, θα έχουν όσες δοκιμάσουν το φόρεμα που έφτιαξε μία ιαπωνική εταιρεία. Γιατί είναι κατασκευασμένο από μετάξι που ύφαναν τα συγκεκριμένα αρθρόποδα.

Το υλικό από το οποίο έχει δημιουργηθεί το συγκεκριμένο μπλε φόρεμα ονομάζεται qmonos, που προέρχεται από την ιαπωνική λέξη kumonosu, που είναι ο ιστός αράχνης.

Πρόκειται για κάτι που μελετά εδώ και καιρό ο επιστημονικός κόσμος, καθώς το μετάξι αράχνης έχει μεγάλη αντοχή, ελαστικότητα αλλά και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι, ενώ ξεπερνά σε ελαστικότητα το νάιλον.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν με αυτό κατασκευαζόταν μία πανοπλία, τότε αυτή θα ήταν πιο ανθεκτική σε σύγκριση με μία αντίστοιχη από κέβλαρ, το υλικό που χρησιμοποιείται για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Βέβαια το εγχείρημα έχει δυσκολίες, καθώς οι αράχνες παράγουν μια μικροσκοπική ποσότητα μεταξιού με σκοπό την ύφανση του ιστού τους, αφομοιώνοντας μάλιστα ταχύτατα το μετάξι που τυχόν περισσεύει. Γι' αυτό το λόγο, η ιαπωνική εταιρεία ανέπτυξε μία τεχνολογία, βασισμένη σε συνθετικά γονίδια τα οποία οδηγούν βακτήρια στην παραγωγή φιβροΐνης, της δομικής πρωτεΐνης του μεταξιού της αράχνης. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν η εταιρεία κατάφερε να υφάνει το συγκεκριμένο ύφασμα.

Το φόρεμα εκτίθεται στο Τόκιο, στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρείας, η οποία πιστεύει ότι το εν λόγω ύφασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ