Τραγική πρωτιά της Ελλάδας σε νέα κρούσματα HIV και ηπατίτιδας C ανάμεσα σε χρήστες - iefimerida.gr

Τραγική πρωτιά της Ελλάδας σε νέα κρούσματα HIV και ηπατίτιδας C ανάμεσα σε χρήστες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκαριστικά είναι για την Ελλάδα τα στοιχεία για τις νέες μολύνσεις με τον ιό HIV ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα στη Λισαβόνα, τα σχετικά κρούσματα αυξήθηκαν στη χώρα μας περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, ενώ η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη που επικρατεί στη Ρουμανία.

Παράλληλα, ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και για τις νέες μολύνσεις από ηπατίτιδα C, οι οποίες είναι επίσης ιδιαίτερα αυξημένες και αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ, η ηπατίτιδα C, η οποία μεταδίδεται μέσω της κοινής χρήσης των συνέργων που χρησιμοποιούν οι ναρκομανείς, έχει μολύνει ποσοστό 18-80% των χρηστών, οι οποίοι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

«Η έξαρση του ιού HIV/AIDS στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, που εμφανίστηκε στο τέλος του 2010, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό όλο το 2011 και το 2012» επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ), Μ. Τερζίδου. Η ίδια ακόμη τονίζει πως η οικονομική κρίση επιδρά στον τρόπο χρήσης, καθώς οι εξαρτημένιο εναλλάσσουν καθημερινά τις ουσίες, ανάλογα με την τιμή τους και τα διαθέσιμα χρήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ