Το αεροδρόμιο-φάντασμα του Βερολίνου που κοστίζει 20 εκ. ευρώ το μήνα - iefimerida.gr

Το αεροδρόμιο-φάντασμα του Βερολίνου που κοστίζει 20 εκ. ευρώ το μήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένα έργο που ξεκίνησε ως φιλόδοξο πλάνο προκειμένου να αποτελέσει το μοναδικό αεροδρόμιο του Βερολίνου, αντικαθιστώντας τα τρία που υπάρχουν στην πόλη. Και έχει εξελιχθεί σε ένα φιάσκο, όπως το χαρακτηρίζει σε σχετικό δημοσίευμα το Spiegel, κοστίζοντας 20 εκ. ευρώ το μήνα χωρίς ακόμη να έχει λειτουργήσει.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει εξελιχθεί στο πιο δαπανηρό έργο της Γερμανίας. Από το περασμένο καλοκαίρι οι εργασίες έχουν «παγώσει» στο κατά μεγάλο ποσοστό ολοκληρωμένο αεροδρόμιο.

Τους τελευταίους μήνες η δραστηριότητα περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον εντοπισμό των πολλαπλών αστοχιών που έχουν γίνει στο σχεδιασμό και την κατασκευή, όπως αυτές που αφορούν στο σύστημα της πυρασφάλειας.

Το κόστος, σύμφωνα με το Spiegel, για αυτή την παύση εργασιών είναι τεράστιο. Με βάση την εκτίμηση του νέου CEO του έργου, Χάτρμουτ Μέχντορν, το αεροδρόμιο-φάντασμα κοστίζει 20 εκ. ευρώ το μήνα, τα οποία διατίθενται για τον καθαρισμό, τη συντήρηση, τις επισκευές και κυρίως την παροχή ενέργειας στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με αυτά τα νούμερα, το κόστος ενέργειας για το συγκεκριμένο έργο ξεπερνά εκείνο του εν λειτουργία αεροδρομίου Τέγκελ του Βερολίνου, όπου περισσότερα από 400 αεροσκάφη προσγειώνονται και απογειώνονται καθημερινά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρότι δεν λειτουργεί, το νέο αεροδρόμιο είναι φωταγωγημένο νυχθημερόν, οι γύρω δρόμοι επίσης έχουν νυχτερινό φωτισμό, ενώ σε μόνιμη λειτουργία είναι και ο κλιματισμός σε όλους τους χώρους του. Ακόμη και οι ανελκυστήρες και οι κυλιόμενες σκάλες πρέπει να τίθενται σε λειτουργία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να μην παρουσιάσουν πρόβλημα.

Το έργο- φάντασμα αρχικά είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2010, αλλά τα εγκαίνια αναβλήθηκαν τέσσερις φορές. Η τελευταία αναβολή έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο, όταν δύο εβδομάδες πριν από την πολυπόθητη ημερομηνία, ανακοινώθηκε πως το αεροδρόμιο δεν είναι έτοιμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ