Τον Ιανουάριο, τις Παρασκευές και τις νύχτες σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιοπάθειες - iefimerida.gr

Τον Ιανουάριο, τις Παρασκευές και τις νύχτες σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιοπάθειες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι θάνατοι ασθενών από καρδιολογικό πρόβλημα είναι πιο συχνοί τον μήνα Ιανουάριο, τις Παρασκευές και τα βράδια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον δρ Ντέιβιντ Κάο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κολοράντο, παρουσίασαν τα στατιστικά στοιχεία από σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς σε διάστημα 14 ετών σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Λισαβόνα.

Ο εντοπισμός της εποχικότητας των θανάτων από καρδιολογικά περιστατικά έχει στόχο να βοηθήσει στην καλύτερη κινητοποίηση του νοσοκομειακού και ιατρικού δυναμικού κατά τις περιόδους του μεγαλύτερου κινδύνου. Οι αιτίες αυτής της εποχικότητας δεν είναι πάντα σαφείς.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, ενώ διαχρονικά αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιολογικά περιστατικά, η διάρκεια παραμονής και η θνησιμότητα των ασθενών εμφανίζουν πτωτική τάση χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις των θεραπευτικών τεχνικών.

Οι περισσότερες εισαγωγές καρδιοπαθών γίνονται τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά οι περισσότεροι θάνατοι τον Ιανουάριο. Η θνησιμότητα και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι μικρότερες για όσους ασθενείς κάνουν εισαγωγή το πρωί μεταξύ των ωρών 06:00- 12:00, ενώ οι υψηλότερες για όσους φθάνουν στο νοσοκομείο μετά το απόγευμα και τη νύχτα, μεταξύ των ωρών 18:00- 24:00.

Όσον αφορά την ημέρα, οι θάνατοι καρδιοπαθών είναι περισσότεροι τις Παρασκευές και λιγότεροι τις Δευτέρες. Οι εποχικές διαφορές είναι τόσο μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενούς που εισάγεται στο νοσοκομείο.

Οι Aμερικανοί γιατροί επισήμαναν ότι η παραπάνω εποχικότητα δεν αποδίδεται στην περιοδικά αυξημένη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, για παράδειγμα στις γιορτές. Πιο πιθανή αιτία θεωρείται η ανεπαρκής στελέχωση των νοσοκομείων με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό λίγο πριν τα Σαββατοκύριακα και τις νύχτες.

Οι κρύες περίοδοι του χειμώνα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο και σε άλλες ασθένειες που παρουσιάζουν εποχικότητα στη θνησιμότητα, καθώς το χειμώνα επιβαρύνουν διάφορες παθήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ