Θρίλερ χωρίς τέλος με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Θρίλερ χωρίς τέλος με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν έχει τέλος το 'μασάζ' σε 'διαφωνούντες' βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία της ΚΟ του και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου στη Βουλή, αλλά και μετά τη χθεσινή -νέα- αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή που ξεσήκωσε και νέες αντιδράσεις, κάνοντας τους βουλευτές να ζητούν ως και την αποπομπή του ως ...προϋπόθεση για να 'περάσει' το μεσοπρόθεσμο.Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και τα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου μαζί τους. Χθες το πρωί την πόρτα του γραφείου του πέρασε ο Αλ.Αθανασιάδης, ζητώντας την απένταξη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έρθουν στο απώτερο μέλλον με την μορφή νέου εφαρμοστικού νόμου, έστω και αν η όλη στρατηγική αναμένεται εντός τριμήνου, όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο βουλευτής εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο αύριο, αν και επιφυλάχθηκε να ακούσει τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, προκειμένου να δει αν έχει αλλάξει κάτι, προτού αποφασίσει τελειωτικά, κάνοντας ένα μικρό μόνο βήμα πίσω. Σε ανακοίνωσή του, ο Ευ.Βενιζέλος δήλωνε λίγο αργότερα πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αλλά ο κ.Αθανασιάδης επιμένει στις απόψεις του.

Αντίστοιχες επαφές φέρεται να είχε ο υπουργός και με τους επίσης διαφωνούντες κ.κ.Θωμά Ρομπόπουλο, Χρύσα Αράπογλου και Βασίλη Γερανίδη (που εφέρετο όλο το προηγούμενο διάστημα πρόθυμος να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία), ενώ την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης εξακολουθεί να αφήνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και 'κατά συνείδηση' δηλώνει ότι θα ψηφίσει ο Σήφης Βαλυράκης. Ο τελευταίος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα Χανιά, υποστήριξε ότι "το μεσοπρόθεσμο είναι ένας συμβιβασμός που πρέπει να γίνει", δηλώνοντας πως ο ίδιος έχει σοβαρές αντιρρήσεις σε τακτικούς συμβιβασμούς, αλλά δεν δέχεται στρατηγικούς συμβιβασμούς... "Είμαι από τους βουλευτές που ψηφίζουν πάντα κατά συνείδηση",είπε, "δεν επηρεάζομαι ούτε από κομματικές γραμμές,ούτε από απειλές ούτε από φοβέρες". Μίλησε ακόμα για απαγορευτικό ΦΠΑ και μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα που πρέπει να ενισχυθεί, ενώ έκανε λόγο για 'σκηνικό εκβιασμού'. Εντωμεταξύ, ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει σημείωσε χθες (Mega) ο κ.Ρομπόπουλος, εξηγώντας (Αθήνα 9,84) ότι ναι μεν θα πάρει την απόφασή του στη Βουλή, ωστόσο αντιδρά σε ό,τι του επιβάλλουν χειραγωγώντας τον και ότι θέλει να αποφασίζει η ελληνική Βουλή και όχι η τρόικα. Με τις πωλήσεις εταιριών ύδρευσης και λιμανιών διαφωνεί η Χρύσα Αράπογλου και απαντήσεις επί των σημείων που έχει θίξει με σημείωμά του αναμένει ο Π.Κουρουμπλής. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η Τόνια Αντωνίου, ενώ η κυβέρνηση φοβάται και τυχόν 'δυσάρεστες εκπλήξεις' από βουλευτές που δεν έχουν εκδηλώσει τις αντιρρήσεις τους. Για δίλημμα που 'συνειδησιακά υπάρχει', αλλά πολιτικά δεν πρέπει να υπάρξει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, μίλησε ο Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις, θα υπερψηφίσουν διεμήνυσαν οι κ.κ. Νίκος Σαλαγιάννης και Δημήτρης Λιντζέρης.

Η κυβέρνηση -δια στόματος Η.Μόσιαλου- υποστηρίζει πως "ψήφος εμπιστοσύνης έχει δοθεί την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση και δεν υποδεικνύουμε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων τι θα κάνουν", αρνούμενη ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας -παρότι θεωρείται βέβαιο ότι τυχόν καταψήφιση συνεπάγεται διαγραφή- θυμίζοντας όμως την 'κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα'. Εκφράζει δε, την αισιοδοξία της ότι μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός θα εγκριθούν από το σύνολο των 155 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ την μεταφορά στο μέλλον των αποκρατικοποιήσεων,αποδίδει στην ανάγκη σύστασης του φορέα που θα τις αναλάβει πρώτα. Ως 'συνιστώσα του εθνικού σχεδίου που οφείλει να υλοποιήσει η χώρα μας', περιέγραψε το μεσοπρόθεσμο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για 'πολύ μεγάλη απόφαση που σχετίζεται με το μέλλον της χώρας' μίλησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος, διαβεβαιώνοντας και εκείνος ότι δεν θα υπάρξουν 'βιαστικές αποφάσεις' για ΔΕΗ και ΕΥΑΘ, αλλά θα έρθουν ως ξεχωριστοί νόμοι στη Βουλή,ενώ σίγουρος για την υπερψήφιση εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ