Γαλλία: Το ίδιο τοξικό στέλεχος E.coli ευθύνεται για τα κρούσματα στο Μπορντό - iefimerida.gr

Γαλλία: Το ίδιο τοξικό στέλεχος E.coli ευθύνεται για τα κρούσματα στο Μπορντό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου Υγείας, είναι πλέον «βέβαιο κατά 99%» ότι το βακτήριο που προκάλεσε επτά κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στην περιοχή του Μπορντό, είναι το ίδιο στέλεχος με το τοξικό Escherichia coli (Ε.coli) που σκότωσε 43 ανθρώπους στη Γερμανία. Οι Γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο από τους ασθενείς έχουν προσβληθεί από το ίδιο τοξικό στέλεχος που εντοπίστηκε και στην επιδημία της Γερμανίας.

Οι αρχές θεωρούν ότι πιθανότερος ένοχος είναι μολυσμένοι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή φύτρων για σαλάτες στη Βρετανία και τη Γερμανία. Μάλιστα, οι αρχές της Ολλανδίας και της Βρετανίας συνιστούν στους πολίτες να μην καταναλώνει φύτρα παρά μόνο εάν είναι πολύ καλά βρασμένα. Τα φύτρα είναι σπόροι σε πρώιμο στάδιο βλάστησης, που καλλιεργούνται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, δηλαδή ακριβώς τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων!

Θυμίζουμε ότι οι Γερμανικές αρχές, αρχικά, είχαν ενοχοποιήσει τα αγγούρια που εισάγονταν από την Ισπανία, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά η κατανάλωση προϊόντων από την χώρα της Ιβηρικής. Αργότερα όμως, παραδέχτηκαν το λάθος τους ανακοινώνοντας ότι η πηγή της επιδημίας δεν ήταν εισαγόμενα προϊόντα αλλά μια γερμανική φάρμα που πουλούσε φύτρα.

Κανονικά, τo κολοβακτηρίδιο E.coli ζει στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και άλλων ζώων. Τα περισσότερα στελέχη του είναι αβλαβή. Όμως το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε στην Γερμανία, και πλέον στη Γαλλία, είναι ιδιαίτερα τοξικό, προκαλεί αιμορραγική διάρροια, καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τελικά σοβαρές βλάβες στο νεφρικό σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ