Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του κόμματος - iefimerida.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του κόμματος

Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του κόμματος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αγωνία τους για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και για τη θέση που θα πρέπει να έχει το κόμμα στην τρικομματική κυβέρνηση, εξέφρασαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος. Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη ανέφεραν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, αναφορικά με την ανάκαμψη του κόμματος, καθώς και με τη στάση που πρέπει να διατηρεί το κόμμα με τους κυβερνητικούς του εταίρους στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης – και ιδιαίτερα απέναντι στη ΝΔ.

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ να δείξει το ανάστημά του»

Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο Μίμης Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ τώρα όσο ποτέ πρέπει να δείξει το ανάστημά του μέσα από το πιο δίκαιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα σχέδιο σαφές που θα δίνει προοπτική για την Ελλάδα στη μετα-μνημονιακή εποχή» και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση για το καλό της χώρας και όχι για το καλό της Νέας Δημοκρατίας». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «δεν ξεχνάμε τις προεκλογικές αίολες δεσμεύσεις του Ζαππείου που κατέρρευσαν μετεκλογικά».

Επιπλέον, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα αποδεχτεί την επαναφορά στο κράτος πρωταγωνιστών της περιόδου Καραμανλή που άφησαν πίσω τους χρεοκοπημένους οργανισμούς». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για να αποκτήσει το κόμμα ξανά τη χαμένη δυναμική του πρέπει «να δουλέψουμε με μεγαλύτερη επιμονή και με νέο τρόπο στο τρίπτυχο ιδέες-θέσεις-προτάσεις, ώστε να απαντήσουμε καθαρά ποιοι είμαστε, πού πάμε και γιατί είμαστε χρήσιμοι για την πατρίδα».

Γεννηματά: «Εργάζονται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ»

Σε τέσσερις κυρίως άξονες για την ανάκαμψη του Κινήματος επικέντρωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέφερε ότι πολλοί εργάζονται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα και ουσιαστικά καυτηριάζοντας όσους προβαίνουν σε επιζήμιες διαρροές, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ «από εμάς τους ίδιους» και ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να υπερασπιστούν την ιστορία του.

Επιπλέον, ζήτησε να γίνει σαφής η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους του στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται νέα προγραμματική συμφωνία. Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ακόμη την αναγκαιότητα αφενός για αποκατάσταση των σχέσεων με την κοινωνική βάση και, αφετέρου, για πανστρατιά στελεχών. «Δεν περισσεύει κανείς», είπε και υποστήριξε ότι δεν θα φέρει ο κατακερματισμός των δυνάμεων τη «μεγάλη κεντροαριστερά». «Είμαι εδώ και το παλεύω», τόνισε.

Σκανδαλίδης: «Λανθασμένη η 'συνταγή' που ακολουθείται»

Υπέρ της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας τάχθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, διερωτώμενος ωστόσο έως πότε θα περιμένει το ΠΑΣΟΚ για να γίνει αυτό, ενώ ζήτησε να μπει ένας χρονικός ορίζοντας. Ο πρώην υπουργός συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισήγησή του καθώς επίσης και με τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα, ωστόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αναφορικά με την τρικομματική κυβέρνηση εκτίμησε ότι δίνεται η εντύπωση μιας «επέλασης του κράτους της δεξιάς», σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οριοθετήσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η «συνταγή» που ακολουθείται είναι λανθασμένη, ότι μετατρέπεται η χώρα σε «αποικία αέναου χρέους» και ότι χρειάζεται αλλαγή της «συνταγής λιτότητας». Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός των 2 εκ. ανέργων, ενώ χαρακτήρισε τα ταξίδια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, «επικοινωνιακά». Επιπλέον άφησε αιχμές κατά στελεχών που έχουν διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «οι ανανήψαντες, κατεξοχήν μνημονιακοί σύντροφοι, ανακάλυψαν τώρα ότι η κυβέρνηση είναι δεξιά και ότι πρέπει να φύγει η Τρόικα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έβαλε κατά πρώην πρωτοκλασάτων στελεχών, αναφέροντας ότι φεύγουν από το κόμμα «όσοι χρωστούν στο ΠΑΣΟΚ».

Χρυσοχοΐδης: «Δεν είναι ώρα για δειλούς και λιγόψυχους»

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας εμφανίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα πλέον νικάει» και προβλέποντας επιστροφή στις αγορές άμεσα. «Βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση», είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες», ότι «θα φύγουμε από το Μνημόνιο» και ότι «δεν είναι ώρα για δειλούς και λιγόψυχους».

Αναφορικά με τα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια και τις ψεύτικες υποσχέσεις και αντίθετα να δοθεί η μάχη για την επανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

Καρχιμάκης: «Αγωνία για το πού πάμε;»

«Είμαστε στο χειρότερο σημείο από την ίδρυσή μας», εκτίμησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, εντοπίζοντας παράλληλα «κοινή αγωνία» μεταξύ των στελεχών για το «πού πάμε». Ο πρώην γραμματέας του κόμματος, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ανάγκη να πάει σε μια κεντροαριστερή κατεύθυνση» να επικαιροποιήσει τη φυσιογνωμία του και «όχι να την απεμπολήσουμε στο όνομα μιας αναγκαίας παρέκκλισης».

«Να μην επιτρέψουμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μέσα από το χωνευτήρι του Σαμαρά», είπε, υποστηρίζοντας ότι όποια αντιπαράθεση εκδηλώνει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη δεξιά «τείνει να είναι ολίγων εικοσιτετραώρων και μετά τα παίρνουμε πίσω».

Μπατζελή: «Το ΠΑΣΟΚ του 7%»

Η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένη με το ΠΑΣΟΚ του 7% και ανέφερε ότι δεν θα γυρίσει την πλάτη σε πρώην στελέχη που αγωνιούν και εκείνα για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στον «ηγεμονισμό» της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «προπέτασμα καπνού» την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Οικονόμου: «Φαινόμενα πολιτικής διάλυσης»

Για φαινόμενα πολιτικής διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Παντελής Οικονόμου, εκτιμώντας παρόλα αυτά ότι όσοι «κερδοσκοπούν» με τη διάλυση του κόμματος, θα χάσουν και ότι η παράταξη θα ανακάμψει.

Υποστήριξε επίσης ότι μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βγει η χώρα από το μνημόνιο και θα επανέλθει στις αγορές, αρκεί, όπως είπε, να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, να υπερβούμε τον διχασμό και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή. Ο κ. Οικονόμου κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να καταθέσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ρήγας: «Να μη γίνει 'Ιφιγένεια' το ΠΑΣΟΚ»

«Το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει Ιφιγένεια της Μεταπολίτευσης», είπε ο Παναγιώτης Ρήγας, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους παρελθόντος στη νέα κοινωνία που διαμορφώνεται. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση θα γίνει «ακόμα πιο επικίνδυνη αν η αισιοδοξία που καλλιεργείται δεν αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία».

Αιχμές προς τη ΔΗΜΑΡ άφησε η Ασπα Παπαηλιού, λέγοντας ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη «δεν είναι στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ», ενώ ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να μην είναι «ουρά της ΝΔ».

Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη - Καμά

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που διήρκησε περίπου 6 ώρες σημειώθηκε και μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο τάσεων της Νεολαίας, η οποία εκφράστηκε μέσω αντιδικίας μεταξύ του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην γραμματέα της Νεολαίας, Παντελή Καμά.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι «το γήρας είναι αναπόφευκτο» και συνέστησε στα μέλη της Νεολαίας να διαβάσουν σχετικό δοκίμιο του Ιταλού φιλοσόφου και πολιτικού επιστήμονα Νορμπέρτο Μπόμπιο, αναφέροντας ότι «το γήρας είναι αναπόφευκτο» και προσθέτοντας ότι «από νεολαίοι να γίνουμε νέοι και εφόσον γίνουμε νέοι, θα γεράσουμε επιτυχώς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ