Όσα θέλετε να ρωτήσετε για το σεξ και όχι μόνο - iefimerida.gr

Όσα θέλετε να ρωτήσετε για το σεξ και όχι μόνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνηθισμένα ερωτήματα που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες αλλά συχνά διστάζουν να απευθύνουν στο γυναικολόγο τους

Πρέπει να κάνω ντους αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή;

Δεν έχει καμία σημασία το ντους σχετικά με την πιθανή λοίμωξη από σεξουαλική επαφή. Η κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ντούς όποτε θελήσει. Σχετικά με την σύλληψη, εφόσον δεν καθαριστεί ο κόλπος, δεν υπάρχει πρόβλημα μειωμένης γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος

Μπορώ να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Είναι θέμα καθαρά προσωπικής αισθητικής. Δεν παίζει κανένα ρόλο για την υγεία. Μπορεί να υπάρχει περισσότερη ροή αίματος εκείνη τη στιγμή λόγω μηχανικής πίεσης.

Μπορώ να βελτιώσω την οσμή των κολπικών μου υγρών;

Εάν υπάρχει πρόβλημα με την οσμή των κολπικών υγρών, συνήθως συνυπάρχει κολπική λοίμωξη, οπότε και χρειάζεται λήψη καλλιεργειών από τα υγρά.

Το πρωκτικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων;

Ο πρωκτός είναι μια «αποθήκη» παθογόνων μικροοργανισμών. Κάθε πρωκτική επαφή εμπεριέχει κίνδυνο μεταφοράς τους στον κόλπο. Εφόσον ο σύντροφος δεν αλλάζει προφυλακτικό εισερχόμενος ξανά στον κόλπο ή χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του χεριού του οι πιθανότητες για μόλυνση αυξάνονται.

Γιατί κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης μου «φεύγει» μια ποσότητα ούρων;

Γιατί πιέζεται η ουροδόχος κύστη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη μήτρα. Έτσι μπορεί να προκληθεί ακράτεια λόγω πίεσης.

Μετά το σεξ, έχω ένα τσούξιμο στα γεννητικά μου όργανα. Τι μπορεί να φταίει;

Πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα λοίμωξης ή μικροτραυματισμού. Χρειάζεται εξέταση από γυναικολόγο.

Κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ο κόλπος μου κάνει περίεργους θορύβους. Τι φταίει;

Παγιδεύεται αέρας κατά την σεξουαλική επαφή και την είσοδο του πέους, ο οποίος στη συνέχεια βγαίνει από τον κόλπο με πίεση.

Επιτρέπεται το σεξ πριν το τεστ ΠΑΠ ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα;

Δεν αλλοιώνει τα αποτελέσματα, αλλά ανευρίσκονται σπερματοζωάρια στο δείγμα του τραχηλικού επιχρίσματος. Αυτό δυσκολεύει τη δουλειά του κυτταρολόγου.

Πώς πρέπει να καθαρίζω την περιοχή του κόλπου και του πρωκτού;

Ο κόλπος δεν πρέπει να καθαρίζεται παρά μόνο με νερό. Γενικά δεν χρειάζεται να γίνονται κολπικές πλύσεις παρά μόνο εάν το συστήσει ο γυναικολόγος.

Ο πρωκτός καθαρίζεται πάντα με φορά από το αιδοίο και προς τα πίσω.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, πρέπει να πλένω την ευαίσθητη περιοχή με ειδικά σκευάσματα;

Μπορείτε γενικά να χρησιμοποιείτε ειδικά σαπούνια για την περιοχή του αιδοίου, αλλά δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολές, ούτε να καθαρίζεται ο κόλπος εσωτερικά.

Παθαίνω συχνές ουρολοιμώξεις. Μπορεί να προκαλούνται από τη σεξουαλική επαφή;

Οι συχνές ουρολοιμώξεις είναι ουσιαστικά μια χρόνια ουρολοίμωξη, η οποία δεν έχει θεραπευθεί σωστά. Πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο ή τον ουρολόγο σας. Η σεξουαλική επαφή περιέργως μπορεί να τροφοδοτήσει υποτροπή σε χρόνια ουρολοίμωξη, οπότε και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.

Χάρης Χηνιάδης
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart’s, London, Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Υπερηχογραφία

ΠΗΓΗ: healthview.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ