Η Apple εκβίαζε εταιρίες για να διατηρήσει το μονοπώλιο στα ebooks

Αποκαλυπτικά ήταν τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν στο υπουργείο δικαιοσύνης της Αμερικής για το σκάνδαλο των μονοπωλιακών τακτικών της Apple στον τομέα των ψηφιακών βιβλίων. Η δίκη ξεκινάει στις 3 Ιουνίου και φαίνεται πως ο αμερικάνικος κολοσσός είναι σε μειονεκτική θέση.

Ανάμεσα στα νέα αυτά στοιχεία που κατατέθηκαν, όπως αναφέρει το greekapplenews.gr, ήταν και μια σειρά με email και αρχεία σχετικά με την πολιτική και στρατηγική τιμολόγησης των eBook από την Apple ενώ ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο email που έστειλε ο Στιβ Τζομπς στον Τζειμς Μερντοχ και τον εκδοτικό του οίκο News Corporation και αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο των τακτικών πίεσης που ασκούσε η Apple στους εκδοτικούς οίκους.

Ουσιαστικά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ένα κοινό μυστικό, ότι δηλαδή η Apple ασκεί πίεση σε εταιρείες ανεξαρτήτως περιεχομένου εκβιάζοντάς τες με την έγκριση των εφαρμογών τους στο Apple Store.

Ένα ακόμη παράδειγμα τέτοιων τακτικών από την Apple, σύμφωνα με το greekapplenews.gr, φαίνεται και στη συμφωνία της με τον εκδοτικό οίκο Random House, αφού όταν η συμφωνία «πάγωσε» εξαιτίας μίας διαφοράς στην τιμολόγηση, μαινόμενος ο Στιβ Τζομπς ανήγγειλε με μορφή απειλής «Αν δεν συμφωνήσετε θα υποφέρετε από την έλλειψη της υποστήριξης της Apple σε όλους του τομείς» και λίγο καιρό αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Random House ανέφερε πως δέχτηκε απειλές από την Apple ότι δε θα εκγριθεί μία σειρά εφαρμογών τους στο App Store αν δεν συμφωνούσαν σύντομα με τις επιταγές τιμολόγησης του Στιβ Τζομπς

Προς επιβεβαίωση του παραπάνω περιστατικού, το greekapplenews.gr αναφέρει ότι υπάρχει και σχετικό email του Εντι Κιου προς τον Στιβ Τζομπς που αναφέρει πως μετά την απειλή για την μη έγκριση εφαρμογής της Random House στο App Store, o εκδοτικός οίκος είπε το τελικά ναι στην τιμολόγηση που ήθελε ο Steve Jobs.

Αν στη δίκη που ξεκινάει σε λίγες μέρες επαληθευτούν όλα αυτά, τότε σημαίνει πως η Apple το 2010 χρησιμοποιούσε απροκάλυπτα ως εκβιαστικό μέσο το App Store για να κλείνει συμφωνίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ