Βενιζέλος: Η Μέρκελ απολογείται στο κοινοβούλιο και το λαό της αλλά αποφασίζει για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Η Μέρκελ απολογείται στο κοινοβούλιο και το λαό της αλλά αποφασίζει για την Ελλάδα

Βενιζέλος: Η Μέρκελ απολογείται στο κοινοβούλιο και το λαό της αλλά αποφασίζει γ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ζήτημα της ισοτιμίας των κρατών – μελών στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγείρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ενώ προτείνει την μεγαλύτερη πολιτικοποίηση της συζήτησης στην ήπειρο.

«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν. Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο, στον λαό της, στο συνταγματικό της Δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες ενάρετες χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για την Σλοβενία. Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να αποφύγουν το χειρότερο. Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει, ακόμη, να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση στην Ευρώπη «για το πώς θα αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής» και σημειώνει ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος των κυβερνήσεών τους. Καλεί μάλιστα τη Γαλλία να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, «γιατί μετέχει στον γαλλογερμανικό άξονα, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, είναι μια χώρα με παραδοσιακή ισχύ στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική, είναι πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και υπογραμμίζει ότι «Ο Νότος χωρίς τη Γαλλία θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένος- με τη Γαλλία αποκτά πολύ μεγαλύτερη ισχύ».

Τι λέει για τη συμμετοχή του κόμματος στην Προοδευτική Συμμαχία και τη Σοσιαλιστική Διεθνή

Ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει τη συζήτηση περί ανταγωνισμού μεταξύ της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς συσσωματώσεις και δικτυώσεις γιατί πρέπει να επηρεάζει τους συσχετισμούς.

«Δεν μπορούμε να λείπουμε από τέτοιου είδους ομάδες και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή και οι οποίες μπορούν να παίξουν κάποιον, έστω μικρό, ρόλο στα ελληνικά πράγματα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόμματός του στην Προοδευτική Συμμαχία, η οποία πραγματοποίησε το ιδρυτικό της συνέδριο χθες στη Λειψία, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Το ζητούμενο, αναφέρει, είναι ότι το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως διέρχεται βαθιά κρίση, η οποία, στην Ευρώπη ξεκίνησε όταν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και υποχώρησε ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και η έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

«Οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι διακρατικοί. Είναι συσχετισμοί πάγιων εθνικών στρατηγικών που δεν επηρεάζονται από το αν αλλάζει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν έχουμε συντηρητική ή αν έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας», δηλώνει και αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα τη Γερμανία, μιλώντας για «πολιτική ανεξιθρησκεία» των γερμανικών κομμάτων, η οποία επιτρέπει, όπως λέει, σχεδόν κάθε είδους κυβερνητικό συνασπισμό, με υπόβαθρο μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση.

Η ελληνική τρικομματική κυβέρνηση

Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη γερμανική κοινή γνώμη, ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη και τονίζει ότι το κόμμα του δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι διέπεται από κυβερνητισμό.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η ολοκλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης δίνει μια καλή ευκαιρία για την αξιολόγηση προσώπων, την ανανέωση στόχων αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το τι είναι μνημονιακό και τι αντιμνημονιακό.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι, όπως και για την Ελλάδα, έτσι και για την Κύπρο η παραμονή στην Ευρωζώνη συνδέεται με την υποχρέωση υλοποίησης του μνημονίου και υποστηρίζει ότι ένα «πλάνο Β'», εξόδου από το ευρώ, θα σήμαινε «ζούγκλα».

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη τα κυβερνητικά κόμματα να λύσουν άμεσα τις επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς αυτό συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας. «Υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία από ό,τι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό», αναφέρει και επαναλαμβάνει τη θέση του για συνεργασία όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου».

Φωτογραφίες Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ