Σαμαράς: Η Ελλάδα θα γίνει η Ιρλανδία του Νότου σε φόρους και ανάπτυξη - iefimerida.gr

Σαμαράς: Η Ελλάδα θα γίνει η Ιρλανδία του Νότου σε φόρους και ανάπτυξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Εντα Κένι. Μετά τη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο της Ιρλανδίας, η οποία μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατάφερε να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και πλέον βρίσκεται μία ανάσα από το να επιστρέψει στις αγορές.

Ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Ιρλανδία του Νότου, παραφράζοντας τη δήλωση - επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη ΔΕΘ το 2009 είχε πει πως σκοπός του είναι να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου».

«Θα ακολουθήσουμε το ίδιο πρότυπο της Ιρλανδίας για την έξοδο από την κρίση. Η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει τη μεγάλη επιλογή της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, που την είχε οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ήταν αυτά τα δύο που τη βοήθησαν να βγει από την κρίση».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Εκπροσωπούμε δύο χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα σύγκλισης, με διαφορετικούς όρους. Και οι δύο λαοί μας υπέφεραν και υποφέρουν και οι δύο έχουνε κάνει τεράστιες αλλαγές. Η Ιρλανδία μάς δείχνει ότι δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς τελειωμό. Σήμερα, μετά από ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, η Ιρλανδία μας δείχνει ότι έχει ήδη μπει σε ανάκαμψη και ότι είναι πολύ κοντά να επιστρέψει πλήρως στις αγορές», τόνισε ο κ. Σαμαράς

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι από την ημέρα της εκλογής του έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι ξένοι για την Ελλάδα, έχοντας μεταβάλλει τα επίπεδα διεθνούς εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

Ενιαίος φόρος 15% μόλις βελτιωθεί η οικονομία της χώρας

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πέτυχε η Ιρλανδία με το φορολογικό μοντέλο που ακολούθησε και πρόσθεσε πως αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει και η Ελλάδα μόλις τα οικονομικά της σταθεροποιηθούν. «Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές πέτυχε το μοντέλο της Ιρλανδίας. Ξέρετε ότι θέλω τον ενιαίο, -flat rate tax- 15%. Οσο πλησιάζουμε στους στόχους μας ελπίζω να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα το νέο αυτό σύστημα, μόλις καλυτερέψουν τα οικονομικά μας.

Ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά είπε πως μέσα από την ανταγωνιστικότητα θα επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση. «Το κρίσιμο εργαλείο για να βγούμε από την κρίση λέγεται ανταγωνιστικότητα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς που στάθηκε επίσης στο ζήτημα της εξωστρέφειας: «Γιατί νομίζετε ότι πήγα στην Κίνα; Θέλουμε να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους Ελληνες».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ