Νέο «σούπερ-εμβόλιο» για τον ιο της γρίπης ετοιμάζουν Αμερικάνοι επιστήμονες - iefimerida.gr

Νέο «σούπερ-εμβόλιο» για τον ιο της γρίπης ετοιμάζουν Αμερικάνοι επιστήμονες

Νέο «σούπερ-εμβόλιο» για τον ιο της γρίπης ετοιμάζουν Αμερικάνοι επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Αμερικανοί επιστήμονες βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην δημιουργία ενός νέου διαχρονικού και πανίσχυρου εμβολίου το οποίο θα προστατεύει ταυτόχρονα από πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης.

Μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο παραγόταν ένα διαφορετικό εποχικό εμβόλιο που ακολουθούσε την εκάστοτε μετάλλαξη του ιου, ωστόσο με τις νέες εξελίξεις οι επιστήμονες βρίσκονται πιο κοντά στη δημιουργία ενός «σουπερ-αντιγριπικού» εμβολίου

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και της εταιρίας βιοτεχνολογίας Sanofi, με επικεφαλής τον Γκάρι Νέιμπελ, ανέπτυξαν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, συνδυάζοντας στο ίδιο εμβόλιο διάφορες πρωτεϊνες - κλειδιά του ιού της γρίπης, μαζί με μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα, τη φεριτίνη.

Οπως παρατήρησαν κατά τα εργαστηριακά τεστ σε πειραματόζωα, το νέο συνθετικό εμβόλιο, είναι πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα συμβατικά εμβόλια, αφού η φεριτίνη δημιουργεί νανοσωματίδια μικρότερα από τον ιό και οι συνθετικές πρωτεΐνες προσκολλώνται πάνω σε αυτά τα νανοσωματίδια, δημιουργώντας ένα νέο θεραπευτικό μόριο που επιφέρει αύξηση των αντιγριπικών αντισωμάτων έως και 30 φορές περισσότερες από ότι τα τωρινά εμβόλια.

Καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια γρήγορα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, το νέο εμβόλιο καλύπτει ακόμα και απρόβλεπτα στελέχη του ιού αφού παράγει αντισώματα που προσκολλώνται σε μέρη του ιού, που είναι κοινά σε όλα τα στελέχη.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το νέο εμβόλιο μπορεί δυνητικά να καλύψει τα διάφορα στελέχη του ιού H1 της γρίπης, ωστόσο είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά του εναντίον του πιο πρόσφατου H7N9 που πλήττει την Κίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ