Ενα δισ. ευρώ κάθε μήνα - Με ρυθμούς πολυβόλου αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα

Μπροστά σε... τσουνάμι νέων οφειλών από φόρο εισοδήματος και φόρο ακίνητης περιουσίας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι είχαν υποεκτιμηθεί οι προβλέψεις για τις αντοχές των φορολογούμενων και ότι είχαν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες απόδοσης κάποιων φόρων, ειδικά αυτών που αφορούν στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από τα «παλιά» χρέη (έως 31/12/2012) που διαμορφώνονται στα 54,9 δισ. ευρώ, με τη συμπλήρωση του πρώτου 4μήνου είχαν προστεθεί άλλα 3,095 δισ. ευρώ νέων οφειλών, με το πιο ανησυχητικό στοιχείο να αφορά στην αύξηση τους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο (2,178 δισ. ευρώ στο 3μηνο)!

Την ίδια ώρα, στοιχεία για την απόδοση των ελεγκτικών μονάδων επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι όλα κινούνται επί του παρόντος με ρυθμό... σημειωτόν.

Οι τακτικοί έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις μόλις που φτάνουν στους 79 έναντι αναθεωρημένου στόχου 6μήνου για 176, ενώ οι προσωρινοί έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν είναι μόλις 68 έναντι στόχου 6μήνου 260.

Με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς προχωράνε οι έλεγχοι στους αυτοαπασχολούμενους και στους φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου, καθώς με τη συμπλήρωση του 4μήνου είχαν ολοκληρωθεί 168 έλεγχοι έναντι αναθεωρημένου στόχου 6μήνου 280, με πιο ενδιαφέρουσα παράμετρο τη παραπομπή 18 υποθέσεων στον Εισαγγελέα.

Μεγάλο είναι το... πατατράκ στον ΦΠΑ, καθώς για έναν ακόμα μήνα επιβεβαιώνεται ότι ποσοστό που αγγίζει το 24% εξακολουθεί να μην υποβάλει περιοδική δήλωση και βέβαια να μην αποδίδει τον αναλογούντα φόρο. Από τους ελέγχους στο πεδίο του ΦΠΑ εισπράχθηκαν, πάντως, στο πρώτο 4μηνο περίπου 32,2 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ