Reuters: Η Σουηδία βιώνει το χειρότερο διάστημα αναταραχών -Καταρρέει η φήμη της κοινωνικής δικαιοσύνης - iefimerida.gr

Reuters: Η Σουηδία βιώνει το χειρότερο διάστημα αναταραχών -Καταρρέει η φήμη της κοινωνικής δικαιοσύνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χειρότερο διάστημα αναταραχών βιώνει τις τελευταίες μέρες η Σουηδία, καθώς τις τελευταίες τρεις μέρες εκατοντάδες νεαροί έχουν βάλει φωτιές σε αυτοκίνητα και επιτέθηκαν σε αστυνομικές υπηρεσίες κοντα στα φτωχά προάστια μεταναστών.

Την Τρίτη το βράδυ, ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Jakobsberg στα βορειοδυτικά της πόλης δέχθηκε επίθεση, ενώ δύο σχολεία υπέστησαν ζημιές και ένα κέντρο τέχνης πυρπολήθηκε, παρά την έκκληση για ηρεμία από τον πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt.

Οι ταραχές σε μία από τις πιο πλούσιες πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν συγκλονίσει τη χώρα που κατέχει τη φήμη της κοινωνικής δικαιοσύνης, και τροφοδοτούν μια συζήτηση σχετικά με το πώς η Σουηδία θα αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων και την εισροή των μεταναστών.

"Περίπου 30 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν χθες το βράδυ, και οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από συμμορίες νέων εγκληματιών" δήλωσε ο Kjell Lindgren, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης, την Τετάρτη. Οκτώ άτομα συνελλήφθησαν το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Οι ταραχές φαίνεται να προκλήθηκαν μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς ενός 69χρονου οπλισμένου με μαχαίρι που είχε κλειδωθεί σε διαμέρισμα, γεγονός που οδήγησε σε κατηγορίες για αστυνομική βαρβαρότητα.

"Ο καθένας πρέπει να βοηθήσει να αποκατασταθεί η ηρεμία," δήλωσε ο Reinfeldt σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Μετά από δεκαετίες πρακτικής εφαρμογής του "σουηδικό μοντέλο" και γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, η Σουηδία έχει περιορίσει σημαντικά το ρόλο του κράτους από το 1990, ενισχύοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων κάθε προηγμένης οικονομίας του ΟΟΣΑ.

Ενώ το μέσο βιοτικό επίπεδο εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν σημαντικά τη μακροχρόνια ανεργία των νέων και της φτώχειας, που επηρεάζει τις κοινότητες των μεταναστών όλο και περισσότερο.

H εφημερίδα Aftonbladet αναφέρει πως οι ταραχές αντιπροσώπευουν μια "γιγαντιαία αποτυχία" των πολιτικών της κυβέρνησης, στις οποίες οφείλεται η αύξηση των γκέτο στα προάστια.

"Έχουμε αποτύχει να δώσουμε στους ανθρώπους που ζουν στα προάστια μια ελπίδα για το μέλλον," δήλωσε η Anna-Margrethe Livh από το Αριστερό Κόμμα στην ημερήσια Svenska Dagbladet.

Ανησυχία σχετικά με τους μετανάστες προκαλεί η άνοδος του αντι-μεταναστευτικού κόμματος "Σουηδοί Δημοκράτες", που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2014, το κόμμα είναι ήδη τρίτο σε πρόθεση ψήφου.

Περίπου το 15% του πληθυσμού έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και η ανεργία μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν εκτός της Σουηδίας ανέρχεται σε 16%, σε σύγκριση με το 6% για όσους έχουν γεννηθεί στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ των 44 βιομηχανικών χωρών, η Σουηδία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση για την παροχή ασύλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ