Όταν ο Τζόνι Ντεπ «έγινε» απολίθωμα και η Αντζελίνα Τζολί αράχνη [εικόνες] - iefimerida.gr

Όταν ο Τζόνι Ντεπ «έγινε» απολίθωμα και η Αντζελίνα Τζολί αράχνη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ανακαλύπτονται 15.000-25.000 νέα είδη στο ζωικό βασίλειο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως κάποια στιγμή εξαντλούνται οι επιλογές των επιστημόνων για το όνομα που θα τους δώσουν. Πολλοί από αυτούς λοιπόν αναζητούν έμπνευση στο χώρο των διάσημων ανθρώπων, είτε πρόκειται για ηθοποιούς, τραγουδιστές ή πρόσωπα της ιστορίας. Κάπως έτσι η Αντζελίνα Τζολί «βάπτισε» μία αράχνη. Και ο Τζόνι Ντεπ είναι κατά κάποιο τρόπο συνονόματος με ένα απολίθωμα.

Βέβαια, δεν πρόκειται απλά για μία εύκολη λύση στην αναζήτηση ενός ονόματος για κάποιο είδος που δεν είχε καταγραφεί έως τώρα. Οι επιστήμονες, ορθά σκεπτόμενοι, γνωρίζουν πως η ανακάλυψη - και το έκθεμα αν το εύρημα φτάσει στην προθήκη κάποιου μουσείου - θα προβληθεί περισσότερο με τη βοήθεια ενός διάσημου ονόματος. Και κάποιοι δεν κρύβουν ότι το έκαναν ακόμη και για να γνωρίσουν τον άνθρωπο που - εν αγνοία του - τους έδωσε έμπνευση.

Έτσι, όταν ανακαλύφθηκε ένα απολίθωμα προϊστορικού αρθρόποδου που έχει εξαφανιστεί, με δαγκάνες που έμοιαζαν με ψαλίδια, το όνομα «Kooteninchela deppi» κρίθηκε ως το πιο κατάλληλο, παραπέμποντας στον Τζόνι Ντεπ και τον ομώνυμο ρόλο του στον «Ψαλιδοχέρη». Υπάρχουν όμως πολλές ακόμη τέτοιες περιπτώσεις.

Όταν ο Γερμανός επιστήμονας Όσκαρ Σέιμπελ ανακάλυψε ένα νέο είδος σκαθαριού σπηλαίων, το 1936, πίστεψε ότι το πιο ταιριαστό όνομα ήταν του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ είναι ένας «ήρωας» στην Τζαμάικα αλλά και στον επιστημονικό κόσμο είναι προφανώς ιδιαίτερα δημοφιλής. Ένας περίεργος τρόπος να τον τιμήσουν ήταν όταν έδωσαν το όνομά του σε ένα παράσιτο που απορροφά αίμα.

Οι επιστήμονες... ροκάρουν κιόλας. Για αυτό άντλησαν έμπνευση από τα μέλη των Sex Pistols, αλλά και των Ramones για να «βαπτίσουν» είδη τριλοβιτών, προϊστορικών αρθρόποδων.

Θα την έλεγε κανείς... γυναίκα αράχνη; Ακόμη κι αν η απάντηση είναι αρνητική, η Αντζελίνα Τζολί έχει τη δική της θέση στον κόσμο των αρθρόποδων. Ένα είδος τους έχει ονομαστεί Aptostichus angelinajolieae.

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει έμπνευση. Για αυτό το όνομά του δόθηκε σε είδος μύγας λουλουδιών στην Κόστα Ρίκα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ