Σε έκρηξη μετεωρίτη οφείλεται η εξαφάνιση των μαμούθ σύμφωνα με νέα έρευνα - iefimerida.gr

Σε έκρηξη μετεωρίτη οφείλεται η εξαφάνιση των μαμούθ σύμφωνα με νέα έρευνα

Σε έκρηξη μετεωρίτη οφείλεται η εξαφάνιση των μαμούθ σύμφωνα με νέα έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την εξάλειψη των γιγαντιαίων μαμούθ φαίνεται πως ευθύνεται η έκρηξη ενός μετεωρίτη στην Γη που προκάλεσε τρομακτικές κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικανική έρευνα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι πριν από 12.800 χρόνια ένας γιγάντιος μετεωρίτης εξερράγη στη γήινη ατμόσφαιρα σε δεκάδες εκατομμύρια τόνους πύρινων θραυσμάτων, τα οποία διασκορπίστηκαν σε τέσσερις ηπείρους. Τα θραύσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απελευθέρωσαν τοξικά αέρια, τα οποία δηλητηρίασαν τον αέρα, και προκάλεσαν τρομακτικές κλιματικές αλλαγές.

Ορισμένα είδη, όπως ο άνθρωπος, επιβίωσαν είτε γιατί μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές που δεν είχαν μολυνθεί από τα θραύσματα, είτε γιατί κατάφεραν να προσαρμοστούν στους περιορισμένους εναπομείναντες πόρους, αλλάζοντας τρόπο ζωής. Κάποια άλλα είδη όμως, στα οποία συγκαταλέγονται και τα μαμούθ, δεν κατάφεραν να επιβιώσει και εν τέλει το είδος εξαλείφθηκε μέσα σε μια γενιά.

Μάλιστα προς ενίσχυση των θεωριών αυτών, οι ερευνητές εντόπισαν μικροσκοπικά σφαιρίδια άνθρακα, που προκύπτουν από την καύση θραυσμάτων μετεωρίτη μετά από έκρηξη, σε 18 αρχαιολογικές περιοχές παγκοσμίως, τα οποία φαίνεται να έχουν ηλικία 18.000 ετών, δηλαδή όταν ακόμα τα μαμούθ ζούσαν στον πλανήτη.

Η μελέτη αυτή, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» και έρχεται να καταρρίψει προηγούμενες θεωρίες που υποστήριζαν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για εξάλειψη των μαμούθ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ