Χάπι που καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ - iefimerida.gr

Χάπι που καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Χάπι που καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πρωτοποριακό χάπι δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ, το οποίο μιμείται τα οφέλη του θερμιδικού περιορισμού, επιβραδύνοντας τη γήρανση του εγκεφάλου και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τους Λι-Χουέι Τσάι και Γιοχάνες Γκρεφ, δημιούργησαν ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη σιρτουίνη 1 (SIRT1), στα εγκεφαλικά κύτταρα και επιβραδύνει την εκφύλισή τους.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι ο περιορισμός στη λήψη θερμίδων κατά 40% επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων. Το νέο χάπι που δημιούργησαν οι επιστήμονες μιμείται τα αντιγηραντικά οφέλη της διαδικασίας και καθυστερεί την εκφύλιση του εγκεφάλου και την άνοια.

Το χάπι δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, ενώ αν το χάπι αν αποδειχθεί ασφαλές, θα επιβραδύνει τον εκφυλισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ εστιάστηκαν στο πώς ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στα κύτταρα του εγκεφάλου και έδειξαν ότι η μείωση κατά 30% στη λήψη θερμίδων από τα πειραματόζωα αύξησε το επίπεδο ενός ενζύμου στον εγκέφαλό τους. Στη συνέχεια, μιμήθηκαν τον θερμιδικό περιορισμό, δίνοντας στα ποντίκια ένα φάρμακο που ενεργοποιούσε το ίδιο ένζυμο στον εγκέφαλο και παρατήρησαν ότι τα ποντίκια πήγαν καλύτερα στα τεστ που ακολούθησαν, σε σχέση με τα ζώα που δεν είχαν πάρει το ίδιο φάρμακο.

Έτσι, για πρώτη φορά, οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα συνθετικό μόριο που λαμβάνεται σε μορφή χαπιού μπορεί να αποτρέψει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ