Ραγκούσης, Σαχινίδης και Μάκης Κουρής καλούνται να καταθέσουν για τη λίστα Λαγκάρντ - iefimerida.gr

Ραγκούσης, Σαχινίδης και Μάκης Κουρής καλούνται να καταθέσουν για τη λίστα Λαγκάρντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέοι μάρτυρες, τρεις τον αριθμό, καλούνται στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κι ένας εκδότης-δημοσιογράφος. Κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης και ακολουθούν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο δημοσιογράφος Μάκης Κουρής.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις του για «περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με την υπόθεση». Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν άφησε να εννοηθεί ότι με την εξέλιξη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ εξηγούνται πολλά γύρω από τις συνθήκες κατάληξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ας σημειωθεί ότι χθες στην τρίωρη συνεδρίαση της επιτροπής κατατέθηκε και η σχετική επιστολή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προς τον Γιάννη Στουρνάρα, με ημερομηνία 7 Μαΐου 2013, την οποία είχε στα χέρια του ο κ. Μαρκογιαννάκης από τις 15 Μαΐου και την προηγούμενη συνεδρίαση. Μαζί διαβιβάζεται το ακριβές αντίγραφο της επιστολής που επισημοποιεί την αρχική διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες φορολογούμενους που αναφέρονται στη «λίστα HSBC» με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 2010.

Από εκεί προκύπτει ότι πρόκειται για «διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε». Αυτό, σημαίνει σύμφωνα με μέλη της επιτροπής ότι καταρρίπτεται η αφήγηση που ήθελε τις ελληνικές αρχές να το έχουν παραλάβει άτυπα. Η παραλαβή του δε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 υπογράφεται από τον πρέσβη Κωνσταντίνο Χαλαστάνη.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε χθες και η προαναγγελθείσα αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη «νόθευση των πρακτικών και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας και της ποινικής διερεύνησης, με σκοπό τη συσκότιση της αλήθειας και τη συγκάλυψη ευθυνών». Καταγγέλλεται ακόμα «προκλητική προστασία» στον Σάμπι Μιωνή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χθες δε, καταψηφίστηκε η πρόταση βουλευτών της μειοψηφίας να κληθούν δημοσιογράφοι που σε δόκιμο χρόνο (Ιούλιο-Αύγουστο 2010) δημοσίευαν επωνύμως άρθρα περί Ελλήνων μεγαλοκαταθετών και άρθρα σχετικά με τη λίστα Φαλτσιάνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ