Οι νυχτοπεταλούδες έμπνευση για πρωτοποριακά εύκαμπτα φωτοβολταϊκά

Τη λύση για τις «απώλειες» που παρουσιάζουν τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά (thin films) βρήκαν οι επιστήμονες... στα μάτια μιας νυχτοπεταλούδας!

Ενα από τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα thin films είναι οι απώλειες φωτεινής ακτινοβολίας προτού αυτή μετατραπεί σε ενέργεια, που οφείλονται στην αντανάκλαση του φωτός ανάμεσα στα φιλμ

Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (NC State University) μελέτησαν τα μάτια των πεταλούδων της νύχτας και βρήκαν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα μάτια της νυχτοπεταλούδας δεν αντανακλούν το φως προκειμένου να εκμεταλλεύονται την ελάχιστη φωτεινή ακτινοβολία σε συνθήκες σκότους και η μελέτη τους βοήθησε στην ανάπτυξη μιας δομής που περιορίζει την αντανάκλαση στα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου.

«Το πρόβλημα με συσκευές που χρησιμοποιούν πολλαπλά στρώματα εύκαμπτων φιλμ, όπως οι ηλιακές κυψέλες thin film, είναι ότι ορισμένα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός αντανακλώνται και "χάνονται" σε κάθε επιφάνεια. Όσο περισσότερα τα φιλμ τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες» εξηγούν οι επιστήμονες.

Ο Δρ Τσιν Χάο Τσανγκ, επίκουρος καθηγητής μηχανικής και αεροδιαστημικής στο NC State University και μέλος της ερευνητικής ομάδας σημειώνει ότι «μιμούμενοι τη δομή της επιφάνειας του ματιού της νυχτοπεταλούδας αναπτύξαμε μια νανοδομή που περιορίζει σημαντικά την αντανάκλαση του φωτός»

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, πλέον ο επόμενος στόχος τους είναι η δημιουργία μιας φωτοβολταϊκής κυψέλης με βάση αυτές τις νανοδομές και η μέτρηση της αποδοτικότητάς της υπό πραγματικές συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ