Σύμμαχοι του οργανισμού αποδεικνύονται οι ιοί -Προστατεύουν από μολύνσεις - iefimerida.gr

Σύμμαχοι του οργανισμού αποδεικνύονται οι ιοί -Προστατεύουν από μολύνσεις

Σύμμαχοι του οργανισμού αποδεικνύονται οι ιοί σύμφωνα με νέα έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως υπάρχουν επιβλαβή, αλλά και καλά βακτήρια, έτσι υπάρχουν και «καλοί» ιοι που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Τζέρεμι Μπαρ του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, παρατήρησαν ότι όπως τα βακτήρια, έτσι και οι ιοι μπορούν να έχουν ευεργετική δράση μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, καταπολεμώντας «κακά» μικρόβια και βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημά.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τη βλέννα, μια ουσία που προστατεύει το εσωτερικό διαφόρων μερών του σώματος των ανθρώπων και άλλων ζώων, η οποία φιλοξενεί τόσο βακτήρια όσο και ιούς και λειτουργεί ως συνοριακή γραμμή άμυνας κατά των μικροβιακών απειλών του περιβάλλοντος.

Οπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα η βλέννα είναι γεμάτη με βακτηριοφάγους ιούς που προστατεύουν τους οργανισμούς από μολύνσεις και τρέφονται με τα βακτήρια για να μπορούν να αναπαραχθούν.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αποκαλύπτεται πλέον μια μοναδική περίπτωση συμβίωσης ανάμεσα στα ζώα ή τους ανθρώπους και τους ιούς, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα

«Πρόκειται για μια καινοτομική ανακάλυψη. Η ιδέα ότι οι ιοί μπορούν να θεωρηθούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτότυπη και συναρπαστική», δήλωσε ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Μπούσμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι ιοί που σκοτώνουν τα παθογόνα βακτήρια, αφθονούν στα τοιχώματα του ανθρωπίνου εντέρου βοηθώντας στη σύνθεση των μικροβιακών κοινοτήτων του γαστρεντερικού συστήματος.

Ωστόσο από την έρευνα αυτή, προκύπτει το ερώτημα αν στο μέλλον οι «καλοί» αυτοί ιοί θα μπορούσαν να «χειραγωγηθούν» από τους επιστήμονες προκειμένου να εξαλείψουν σοβαρές βακτηριογόνες ασθένειες, δημιουργώντας παράλληλα νέου τύπου θεραπείες για παθήσεις όπως η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ