Mαρκ Μπίτμαν: Ο δημοσιογράφος της New York Times, πρώην υπέρβαρος και άρρωστος και η συγκλονιστική ιστορία της δίαιτας χορτοφαγίας που εφηύρε [εικόνες]

Ο Μαρκ Μπίτμαν, ένας από τους μεγαλύτερους γαστρονομικούς κριτικούς της New York Times, βρέθηκε προ τεσσάρων ετών σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Yπέρβαρος, αρτηριακή πίεση, πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και ο γιατρός του τον συμβούλευσε να εγχειριστεί και να υποβληθεί σε φαρμακευτική θεραπεία.

Ενας δεύτερος γιατρός του πρότεινε να γίνει χορτοφάγος, αν θέλει να λύσει όλα τα προβλήματά του. «Ξέρεις πώς κερδίζω τη ζωή μου, δεν μπορώ να γίνω χορτοφάγος» ήταν η απάντηση του Μαρκ Μπίτμαν. «Είσαι έξυπνος άνθρωπος, βρες πώς θα το κάνεις» ήταν η απάντηση του γιατρού.

«Διερωτήθηκα λοιπόν ότι αν δεν μπορώ να γίνω χορτοφάγος γιατί να μη βρω μια δίαιτα που θα έχει περισσότερα μη ζωικά προϊόντα; Πολλοί άνθρωποι λένε θα σταματήσω να τρώω οτιδήποτε, θα τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θα τρώω λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, λιγότερα ζωικά, αλλά τελικά πόσοι το κάνουν» έγραφε ο Μπίτμαν από τη στήλη του στην εφημερίδα.

Εχοντας λοιπόν το κίνητρο να γίνει χορτοφάγος αλλά ανίκανος να υπακούσει στους κανόνες, ο Μπίτμαν αποφάσισε να το κάνει αλλά ως τις 6 το απόγευμα. Στην αρχή ξεκίνησε κάνοντας τη δίαιτα «5:2» ήτοι πέντε ημέρες φαγητό και δύο ημέρες απόλυτη νηστεία, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολη συνταγή. Εφηύρε λοιπόν την VB6, δηλαδή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως τις 6 το απόγευμα, όσπρια, όχι λευκό ψωμί και όχι λευκό ρύζι. Μετά τις 6 έτρωγε ένα γεύμα ικανοποιητικό, με ό,τι τραβούσε η καρδιά του.

Ο Μπίτμαν διαβεβαιώνει ότι αυτή η δίαιτα τον έσωσε. Σε έξι εβδομάδες ο κριτικός γαστρονομίας έχασε 7 κιλά. Οι επόμενες εβδομάδες του επέτρεψαν να μειώσει τη χοληστερίνη ενώ το πρόβλημα άπνοιας που είχε στον ύπνο, μειώθηκε θεαματικά και έχασε 7 επιπλέον κιλά.

Εχασε κιλά αλλά η διατροφή του έγινε λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον. «Προφανώς αυτή η δίαιτα έχει πολιτικές και οικολογικές παραμέτρους» έγραψε ο Μπίτμαν στη στήλη του και τονίζει ότι στόχος του ήταν να καταλήξει σε μια δίαιτα που δεν αναμειγνύει πολλές τροφές ταυτόχρονα, ένα πλαίσιο που του επιτρέπει να βελτιώσει την υγεία του, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αισθανθεί γενικώς πολύ καλύτερα.

Ο Μπίτμαν σήμερα ισχυρίζεται ότι η δίαιτα VB6 δεν επιτρέπει να χάσεις μερικά κιλά και μετά να επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες αλλά είναι ένας κανόνας ζωής. «Εσείς πρέπει να δείτε αν μπορείτε να την εφαρμόσετε συνέχεια, κάθε μέρα, ή αν επιθυμείτε να ρυθμίσετε τη διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες» γράφει.

«Εγώ προσωπικά κλέβω καθημερινά. Ξεκινάω μερικές φορές την ημέρα με ένα καπουτσίνο, κλέβω επίσης όταν τρώω με τους γονείς μου και τους πάω σολομό καπνιστό» λέει ο δημοσιογράφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ