Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ όταν πάει να βοηθήσει αδύναμες χώρες είναι σαν γιγάντιο καλαμάρι - iefimerida.gr

Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ όταν πάει να βοηθήσει αδύναμες χώρες είναι σαν γιγάντιο καλαμάρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σκληρή γλώσσα εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλά ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος σε κείμενο του αναφέρει πως η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ «μπλόκαρε» ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης στο κείμενο του το οποίο αναρτήθηκε στο yanisvaroufakis.eu, αναφέρει πως την περασμένη εβδομάδα διαδραματίστηκε ένα ακόμα επεισόδιο του έργου «Ελληνική Διάσωση», καθώς όπως υποστηρίζει η Ελλάδα δανείστηκε 4,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να αποπληρώσει χρέος ύψους 5,6 δισ. στην ΕΚΤ από ομόλογα, όταν η Τράπεζα τα είχε αγοράσει για 3,6 δισ.

Στο κείμενο του, τονίζει πως εάν η ΕΚΤ δεν είχε αγοράσει το 2010-11 ελληνικά ομόλογα, η Ελλάδα θα μπορούσε να τα είχε «κουρέψει» μέσω του PSI και της «επαναγοράς χρέους» ενώ δεν θα είχε ανάγκη την τελευταία δόση ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ή θα την είχε χρησιμοποιήσει για τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν βοήθησε σε τίποτα την ελληνική κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι «η Ευρωζώνη έχει μια Τράπεζα η οποία όταν πάει να βοηθήσει τις πιο αδύναμες χώρες εν μέσω κρίσης, εν τέλει τις αποδυναμώνει περισσότερο», χαρακτηρίζοντας την ΕΚΤ ως ένα «γιγάντιο καλαμάρι» επάνω στους λαούς των χωρών της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ