Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής -Στο στόχαστρο Google, Amazon και Starbucks - iefimerida.gr

Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής -Στο στόχαστρο Google, Amazon και Starbucks

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «φως» της δημοσιότητας βγήκε σκάνδαλο φοροαποφυγής που εφάρμοζαν τόσα χρόνια εταιρείες κολοσσοί όπως η Google, η Amazon και η Starbucks, προκειμένου να μην καταβάλλουν τους φόρους στο βρετανικό κράτος.

Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ακόμα και στο πολιτικό πεδίο με τον επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ να δηλώνει ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα λάβει σκληρά μέτρα κάτά της φοροαποφυγής, ακόμα και εάν δεν υπάρχει διεθνής συνεννόηση στο θέμα, αναφέρει το Εθνος.

Οι δηλώσεις του Μίλιμπαντ, έρχονται μια ημέρα μετά τα στοιχεία που παρουσίασε στην εφημερίδα Sunday Times, ένας πρώην υπάλληλος της Google ο Μπάρι Τζόουνς, στα οποία αποκάλυπτε τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η αποφυγή των εταιρικών φόρων.

Οπως δήλωσε ο Τζόουνς, παρότι η Google υπέγραφε τις συμφωνίες της για την πώληση διαφήμισης στη Μ. Βρετανία και κατέθετε τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας χωρίς να παραβιάζεται ανοιχτά τουλάχιστον η νομοθεσία, στη συνέχεια μετέφερε τα χρήματα σε θυγατρική της εταιρείας στο Δουβλίνο και από εκεί τα χρήματα στέλνονταν σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες, όπου η Google απολάμβανε φορολογική ασυλία. Το κόλπο απέδιδε, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγορών της ΗΠΑ, από τα έσοδα ύψους 11,9 δισ. στερλινών που είχε η εταιρεία την πενταετία 2006-2011 στη βρετανική αγορά, εν τέλει πλήρωσε φόρους ύψους μόλις 10 εκατ. στερλινών.

Σε ανάλογες κινήσεις προέβαιναν και η Amazon με την Starbucks, καθώς όπως αναφέρεται η Amazon UK κατέβαλε ως φόρο μόλις 3,2 εκατομμύρια λίρες, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της στη χώρα έφτασαν τα 320 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ η Starbucks κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ