Ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες των Πεπόνη, Μουζακίτη - Γιατί επέλεξαν να μην ανανεωθεί η θητεία τους - iefimerida.gr

Ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες των Πεπόνη, Μουζακίτη - Γιατί επέλεξαν να μην ανανεωθεί η θητεία τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη αντικατέστησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι ανώτατοι δικαστές όρισαν στη θέση του τακτικού εισαγγελέα τον Παναγιώτη Αθανασίου και στη θέση του αναπληρωτή τον Γαληνό Μπρη.

Οπως είναι γνωστό οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης είχαν ζητήσει να μην ανανεωθεί η διετής θητεία τους (που έληγε στις αρχές Ιουνίου), ενώ παρέδωσαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δεκάδες «καυτές» δικογραφίες που είχαν στα χέρια τους για να διαβιβαστούν στον νεοσύστατο εισαγγελέα Διαφθοράς και οι οποίες πρέπει να «παγώσουν» για λίγο καιρό, αφού δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί οι νέες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν εκδηλώσει σε κορυφαίους παράγοντες της δικαιοσύνης τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία τους για τη νέα νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την καθιέρωση εισαγγελέων διαφθοράς, διότι έτσι επερχόταν πολύ μεγάλη επικάλυψη αρμοδιοτήτων και θα έπρεπε να δώσουν τις περισσότερες και κρισιμότερες δικογραφίες που χειρίζονταν.

Οι πρώην πλέον οικονομικοί εισαγγελείς παρέδωσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σημαντικές δικογραφίες που σχετίζονται με τα δάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ, τις ατασθαλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, υποθέσεις για λαθρεμπόριο καυσίμων, δικογραφίες που αναζητούσαν περιουσιακά στοιχεία πολιτικών και άλλων αιρετών (δημάρχων, κ.λπ.), εκκλησιαστικών παραγόντων κ.λπ., καθώς και τις έρευνες για τα οικονομικά εφοριακών, υπαλλήλων του ΣΔΟΕ κ.λπ.

Πλούσιο, βεβαίως είναι το βιογραφικό των νέων οικονομικών εισαγγελέων, καθώς και οι δύο χειρίστηκαν ουκ ολίγες «καυτές» υποθέσεις.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας πολλές «καυτές» υποθέσεις, όπως τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση των οικονομικών πεπραγμένων επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
Ο Γαληνός Μπρης τον Απρίλιο του 2012 πρότεινε την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009). Ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου για το τροχαίο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ