Εβερεστ: Η μόδα που γίνεται φονική παγίδα για τον άνθρωπο αλλά και τη φύση [εικόνες] - iefimerida.gr

Εβερεστ: Η μόδα που γίνεται φονική παγίδα για τον άνθρωπο αλλά και τη φύση [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όρος Εβερεστ αποτελεί τον δημοφιλέστερο αλλά και πιο επικίνδυνο προορισμό για τους ορειβάτες όλου του κόσμου. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η επικινδυνότητα δεν οφείλεται τόσο στις αντίξοες συνθήκες όσο στην τεράστια προσέλευση των επισκεπτών.

Σύμφωνα με το National Geographic, η περίοδος αυτή, που αποτελεί περίοδο αιχμής για το Εβερεστ, συνοδεύεται από φαινόμενα συνωστισμού στα βασικότερα περάσματα του βουνού (όπως το Hillary Step) και έχουν ως αποτέλεσμα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο, οι ορειβάτες περνάνε συχνά περισσότερες από 2 ώρες αναμονής σε κάθε σημείο λόγω του συνωστισμού με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμη θερμότητα του σώματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την περσινή περίοδο αιχμής, στις 19 Μαΐου περίπου 234 άνθρωποι έφτασαν στην κορυφή του όρους, αλλά 4 από αυτούς δεν επέζησαν.

Ωστόσο εκτός από τους θανάτους από ατυχήματα που πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο παγωμένο βουνό, η μαζική προσέλευση ορειβατών αποτελεί θανάσιμο πλήγμα και για το ίδιο το Εβερεστ.

Οι τουλάχιστον 4.000 ορειβάτες που έχουν περάσει από την περιοχή τα τελευταία 60 χρόνια έχουν μετατρέψει τις παγωμένες κοιλάδες στις οποίες κατασκηνώνουν, σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο που θάβεται κάτω από τα χιόνια κάθε χειμώνα.

Εγκαταλελειμμένες σκηνές, αποφάγια, κενές φιάλες οξυγόνου και άλλα είδη σκουπίδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ