Μετακινείται ο Βόρειος Πόλος: Η κλιματική αλλαγή τον στέλνει στη Γροιλανδία - iefimerida.gr

Μετακινείται ο Βόρειος Πόλος: Η κλιματική αλλαγή τον στέλνει στη Γροιλανδία

Μετακινείται ο Βόρειος Πόλος:  Η κλιματική αλλαγή τον στέλνει στη Γροιλανδία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει πιο ανησυχητικές επιπτώσεις από αυτές που πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε δορυφόρος της NASA, το λιώσιμο τον πάγων «σπρώχνει» τον Βόρειο Πόλο προς τη Γροιλανδία.

Η θέση των πόλων στη Γη καθορίζεται από την κατανομή της μάζας στον πλανήτη και καθότι η Γη έχει αυγοειδές σχήμα, ο Βόρειος Πόλος μετακινούνταν μέχρι σήμερα ελαφρώς προς το Νότο, γεγονός που οφείλεται στο Τέλος της Εποχής των Παγετώνων.

Ωστόσο, όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της NASA, από το 2005 ο Βόρειος Πόλος ξεκίνησε να κλίνει προς τα ανατολικά κατευθυνόμενος προς τη Γροιλανδία, ενώ η κλίση του αυτή, αυξάνεται λίγα εκατοστά κάθε χρόνο, γεγονός για το οποίο φαίνεται να οφείλεται το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η απώλεια πάγου και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών ευθύνεται κατά 90% για την μετατόπιση του πόλου, αφού το λιώσιμο των πάγων προσθέτει νερό στον ωκεανό και ταυτόχρονα μειώνει τη μάζα των παγετώνων.

Η μετατόπιση του Βόρειου Πόλου, αποτελεί ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό για τα παγκόσμια δεδομένα, καθώς όπως επισημαίνει η NASA, η θέση του ποτελεί τη βάση του Συστήματος Εντοπισμού Θέσης GPS, το οποίο καθοδηγεί ανθρώπους, στρατιωτικά συστήματα και αεροπλάνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ